Tepelný výpočet v návrhu odporových a indukčních zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá tepelným výpočtem elektrotepelného zařízení a teorií s výpočtem spojenou. Vyloženy jsou vybrané partie z elektrotepelné techniky, na které navazuje výpočet v návrhu odporové kelímkové pece a jeho automatizace pomocí počítačového programu. Teoretická část práce se nejprve zabývá způsoby sdílení tepla a jejich matematickým popisem. Dále je v práci popsán vznik tepla v odporových a indukčních elektrotepelných zařízeních a uvedeny jsou aplikace těchto typů ohřevu. Hlavní část práce se zaměřuje na tepelný výpočet odporové kelímkové pece na tavení hliníku. Výpočet se vztahuje na válcový model pece se známou konstrukcí a řeší především tepelné ztráty, elektrický příkon, účinnost a návrh topných článků. Výpočet je proveden pouze obecně a následně je automatizován v aplikaci Microsoft Office Excel®. Výpočetní program, který je součástí práce, umožňuje uživateli měnit vstupní parametry a sledovat tak změny ve výsledcích výpočtu. V poslední kapitole je uveden příklad výpočtu pro konkrétní číselné zadání. Hlavním výsledkem práce je automatizování výpočtu, které může ušetřit čas při počítání a navrhování kelímkové pece.
This bachelor’s thesis focuses on thermal calculation of electric heating device and related theory. Selected topics in electric heating technology are explained, followed by the calculation in design of a crucible furnace and its automation using a computer program. The theoretical part first deals with the heat transfer mechanisms and their mathematical description. Further on, the thesis describes how heat is created in resistance and induction heating devices and mentions applications of these types of heating. The main part of the thesis focuses on the thermal calculation of the resistance crucible furnace for aluminium melting. The calculation relates to a cylinder-shaped model of the furnace with determined structure and deals mostly with heat loss, electric power input, thermal efficiency and design of heating elements. The calculation is achieved only in general and it is subsequently automated in Microsoft Office Excel® application. The computer program, which is also a part of the thesis, allows user to change input parameters and see how it affects results of the calculation. In the last chapter, an example of calculation for specific numeric data is presented. The main goal of the thesis is to automate the calculation. That can save some time while calculating and designing a crucible furnace.
Description
Citation
KRČÁL, V. Tepelný výpočet v návrhu odporových a indukčních zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své bakalářské práce na téma Tepelný výpočet v návrhu odporových a indukčních zařízení. Vedoucí práce doc. Lázníčková seznámila komisi s texty posudků vedoucího a oponenta práce. Následně student zodpověděl otázku oponenta ohledně vzniku cirkulace kapaliny v indukční kelímkové peci. K poslední otázce oponenta student provedl porovnání výsledků s komerčně dodávanou pecí. K poslední studentem zodpovězené oponentově otázce vznesl dotaz doc. Drápela. Student na správně zodpověděl otázku. V následné rozpravě žádný z členů komise již neměl další doplňující otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO