Návrh aplikace radiofrekvenčního řídicího systému xComfort v moderní budově

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá rekonstrukcí elektroinstalace rodinného domu a implementace radiofrekvenčního systému xComfort firmy Eaton pro inteligentní elektroinstalace. Tento systém byl zvolen s ohledem na zadání investora a jeho jednoduchost obsluhy. V úvodní části práce je shrnuta historie inteligentní elektroinstalace a popis použitého radiofrekvenčního systému, včetně jeho základních prvků. Dále je v práci zpracován přehled a základní charakteristiky systémů jiných výrobců včetně jejich porovnání. Následně se práce zmiňuje o hlavních rysech sběrnicových systémů a rozdílu mezi použitým radiofrekvenčním systému pro řízení budovy xComfort a sběrnicovým řešením. Přehledně také zpracovává výhody a nevýhody mezi použitím sběrnicového a radiofrekvenčního řízení. Velká část práce se zaměřuje na praktický návrh inteligentní elektroinstalace v daném objektu. Kromě textové části je v přílohách zpracována technická dokumentace potřebná k realizaci stavby. Tato dokumentace obsahuje dispoziční schémata použitých prvků pro řízení osvětlení, žaluzií a vytápění a liniová schémata rozvaděčů. Dále projekt obsahuje program pro řízení jednotlivých prvků vytvořený pomocí softwaru Eaton RF-System.
This bachelor thesis focuses on a reconstruction of an electro-installation used in a family house and an implementation of a radio frequency system xComfort for an intelligent electro-installation produced by Eaton company. This system was chosen due to customer´s request and also for its easy service. The first part of the thesis describes a history of an intelligent electro-installation with a description of a radio frequency system including its basic components. Next, there is an overview and basic characteristics of other producers´ systems and also their comparison. The thesis also provides main features of bus systems and a difference between the used radio-frequency system xComfort compared with a bus system. The advantages and disadvantages between the bus bar system and the radio frequency system are clearly described there. The major part of this work is focused on a practical design of the intelligent electro-installation in a specific object. In the appendix there is a technical documentation needed for the realisation of the building. This documentation includes a layout of used components controlling lights, Venetian blinds, heating and line schemes of switchboards. The design also includes a program that controls individual components formed by a software Eaton RF-System.
Description
Citation
MAREK, J. Návrh aplikace radiofrekvenčního řídicího systému xComfort v moderní budově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Student představil svou bakalářskou práci na téma Návrh aplikace radiofrekvenčního řídicího systému xComfort v moderní budově. Vedoucím práce byl Dr. Bátora a oponentem Ing. Pěcha. Oponent práci hodnotil kladně, vytýkal spíše formální nedostatky a měl také doplňující dotazy, které student zodpověděl bez výhrad členů komise. Vedoucí práce hodnotil práci jako zdařilou s dílčími nedostatky, zejména neodpovídající projektovou dokumentací a formálními nedostatky. V následné rozpravě měl dotaz doc. Mastný na dimenzování jistících prvků v navržené soustavě, student dotaz zodpověděl, avšak doc. Mastný měl k odpovědi výhrady.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO