Softwarový model automyčky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku vztahující se k portálovým mycím linkám a jimi vykonávanými procesy, systémy pro řízení, SCADA systémy pro řízení a vizualizaci, komunikaci mezi řídícím PLC a SCADA systémem. Práce zahrnuje literární rešerší o daném problému návrh laboratorní úlohy a její realizace. Seznámíme se se systémy SCADA, s programem ControlWeb, který patří do skupiny SCADA systémů. Nalezneme zde také popis vytvořeného programu a jeho funkcí, Návrh řízení pomocí PLC, kterým bude řízen virtuální model automobilové mycí linky a vizualizace probíhajících procesů, obě tyto části byly vytvořeny v programu ControlWeb. Z důvodu náročnosti problému byla laboratorní úloha navržena jako ukázková, jež se od fyzického použití v průmyslu významně vzdaluje. Veškeré operace s modelem jsou pouze v paměti PLC nikoli operacemi s fyzickými vstupy a výstupy. Ačkoliv by po úpravách bylo možné řídící program použít pro řízení fyzického modelu, finanční náročnost realizace by vzrostla.
This bachelor thesis is focused on portal car wash lines and associated processes, control systems, SCADA control systems and visualization, communication between master PLC and SCADA system. The thesis contains research concerning this topic, laboratory example design and its realization. Reader will become acquainted with SCADA systems and ControlWeb which also belongs to the SCADA systems group. Detailed description of the designed program along with its features, control design using PLC and virtual model of the car wash line controlled by the PLC is also to be found in this work. Both of these two parts have been developed using ControlWeb. Regarding the complexity, the laboratory example was designed only as a demonstration, which differs from a real life solution. All the operations associated with the model are represented only as memory entries inside the PLC, no physical input output operations have been performed here. However, the designed control program is ready to be used in real physical model, the financial side would be significant.
Description
Citation
ZBOROVSKÝ, V. Softwarový model automyčky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
Prof. Ing. Roman Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen) Ing. Petr Málek, CSc. (člen) Ing. Jan Pásek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO