Teplotní degradace alternativních elektroizolačních kapalin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zaobírá teplotní degradací alternativních elektroizolačních kapalin. Teoretická část popisuje současný stav problematiky, elektroizolační kapaliny, jejich klasifikaci a druhy. Jsou zde popsány vlastnosti elektroizolačních kapalin, jejich modely stárnutí a také diagnostické metody podle příslušných norem. V praktické části jsou vybráni zástupci alternativních elektroizolačních kapalin a jsou stanoveny jejich dielektrické parametry v počátečním stavu. Podle naměřených hodnot je vybráno pět kandidátů, pro které je navrhnuta a provedena zrychlená degradační zkouška. V průběhu namáhání jsou sledovány dielektrické parametry vybraných olejů. Naměřené závislosti jsou matematicky aproximovány. V závěru jsou výsledky porovnány a fyzikálně interpretovány z pohledu oxidační stability.
This thesis deals with alternative thermal degradation of electrical insulating liquids. The theoretical part describes the current state of the problem, electrical insulating liquids, their classification and types. There are described properties of electrical insulating liquids, their models of aging and diagnostic methods in accordance with the appropriate standards. In the practical part are chosen by representatives of alternative electrical insulating liquids and there are determined their dielectric characteristics in the initial state. According to the measured values is chosen five candidates for which it is designed and implemented an accelerated degradation test. During the test are measured dielectric parameters of the selected oils. Measured dependencies are mathematically approximated. In conclusion, the results are compared and physically interpreted in view of oxidation stability.
Description
Citation
VODIČKA, T. Teplotní degradace alternativních elektroizolačních kapalin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (předseda) Ing. Martin Frk, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Ovsík (člen) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Popište princip měření přístroje Tettex 2830/2831. Jaké požadavky jsou kladeny na hodnotu relativní permitivity u elektroizolačních materiálů? Podle čeho byly určeny časové intervaly měření? Nebylo by lepší použít jako katalyzátor měděný prach? Student seznámil zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO