Aplikace shlukové analýzy na reálných datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá hledáním podobných scénářů odpadového hospodářství získaných z optimalizačního nástroje NERUDA. K tomu jsou využity metody shlukové analýzy, pomocí kterých lze identifikovat podobné objekty a rozřadit je do skupin (shluků). Cílem práce je představit běžně používané algoritmy shlukové analýzy a vytvořit program, který tyto algoritmy implementuje. Vytvořeným nástrojem je poté provedeno shlukování reálných dat z nástroje NERUDA a následuje vyhodnocení kvality obdržených shluků.
This bachelor's thesis deals with finding similar scenarios in the waste management acquired by an optimization tool NERUDA. Cluster analysis, a tool that identifies related objects and classifies them in groups (clusters), is used for this purpose. The aim of this thesis is to review basic algorithms of cluster analysis and to develop a software that implements them. The software is then used to cluster real data from NERUDA which is followed by an assessment of the obtained clusters.
Description
Citation
ONDERLIČKA, T. Aplikace shlukové analýzy na reálných datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Zuzana Hübnerová, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Jana Hoderová, Ph.D. (člen) RNDr. Karel Mikulášek, Ph.D. (člen) RNDr. Rudolf Hlavička, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO