Spojení kondenzačního kotle se solárními kolektory pro zásobování RD tepelnou energií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem zásobování tepla pro reálný dům v obci Libhošť, okres Nový Jičín. Jako hlavní strategie zásobování je uvažován plynový kondenzační kotel, který nahradí dosluhující kotel na plyn, ve spojení se solárním kolektorem. Ze známé tepelný ztráty domu jsou zvoleny teploty topné vody a výkon kotle, který vytápí dům i ohřívá TUV. Pro dům je navrhnut systém se solárním kolektorem, který slouží pro ohřev TUV. Jsou pro něj vypočítány veškeré bilanční rovnice, a to jak pro dlouhodobě měřená meteorologická data, tak pro data za rok 2015. Z nich jsou určeny tepelné zisky a následně návratnost investice do solárního systému. Ta je počítána vzhledem k ceně tepla, za kterou ho vyrábí kondenzační kotel. Bilanční rovnice a hodnocení návratnosti je vytvořeno pro systémy s jedním až čtyřmi kolektory. Na konci práce je stanoveno doporučení, zda je solární systém výhodný či nikoliv.
This diploma thesis deals with practical design of heat supply of real house in Libhošť, Nový Jičín. Main strategy of heat supply is gas condensation boiler, that replaces current gas boiler, with solar collector. From known house heat loss we determine temperatures of heating water and power of boiler, that heats the house and hot water. System with solar collector is designed to heat hot water in the house. All necessary equations are calculated both for long term measured meteorological data and for data in year 2015. Heat gains and payback periods of investment in solar system are determined from them. Payback periods are calculated given to price of heat that gas boiler produces. Equations and payback period evaluation are made for systems with one to four solar collectors. There is recommendation at the end of thesis, whether the solar system is advantageous, or not.
Description
Citation
ZEMAN, R. Spojení kondenzačního kotle se solárními kolektory pro zásobování RD tepelnou energií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Aleš John (člen) doc. Ing. Bohumil Polesný, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO