Návrh koncepce pasivního chlazení pro reaktor VVER-1000

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem pasivního systému chlazení pro jaderný reaktor VVER-1000. Tento typ reaktoru se nachází v České republice v Jaderné elektrárně Temelín. V práci je uveden přehled chladicích systémů různých jaderných elektráren. Jelikož je práce zaměřena na pasivní bezpečnostní systém, a to pasivní chlazení, tak je zde uveden přehled v současnosti používaných pasivních bezpečnostních systému. V části práce je popsána jaderná bezpečnost a maximální projektová nehoda VVER-1000, a to LOCA havárie. Ve výpočtové části je práce zaměřena na tepelný výpočet výměníků tepla. Na výměnících je uvažována kondenzace a přirozené proudění. Pro chlazení je uvažováno proudění vzduchu. Na konci práce je uvedeno zhodnocení výsledků.
This thesis is focused on the design of passive cooling system for a nuclear reactor VVER- 1000.This type of reactor is located in the Czech Republic in the location of Nuclear power plant Temelín. The thesis states an overview of the different cooling systems of nuclear power plants. The thesis is focused on passive safety system especially on passive cooling system, so there was done an overview of currently used passive safety system. In the work is discussed nuclear safety and the maximum projected accident of VVER-1000, which is called LOCA accident. In the design part of the thesis was done thermal calculation of heat exchangers. Exchangers are designed as condensers with a natural flow, where cooling of system is provided by outside airflow in case an accident. The results are evaluated at the end of the thesis.
Description
Citation
LAMOŠ, P. Návrh koncepce pasivního chlazení pro reaktor VVER-1000 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Aleš John (člen) doc. Ing. Bohumil Polesný, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO