Úprava nanomanipulátoru používaného v elektronovém mikroskopu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je zlepšit chování nanomanipulátoru, používaného v elektronovém mikroskopu, při vykonávaní nejmenších kroků pohybu. První částí je analýza mechanismu za účelem nalezení možných řešení problému. Dále se práce zabývá testováním řešení jako je optimalizace tuhosti předepínacích pružin mechanismu anebo změna mazání šnekového převodu mechanismu. Výsledkem práce je výběr nejvhodnějšího řešení problému na základě výsledků testů a následná modifikace nanomanipulátoru.
The goal of this master's thesis is to improve the smallest step performance of the nanomanipulator, that is used in electron microscope. The first part deals with analysis of the mechanism in order to find possible solutions. Further the thesis deals with testing the solutions such as optimizing stiffness of the pretension springs of the mechanism or changing lubrication of the worm drive of the mechanism. Result of the thesis is choice of the most suitable solution according to tests results and then modification of the nanomanipulator.
Description
Citation
HABARKA, O. Úprava nanomanipulátoru používaného v elektronovém mikroskopu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
Student v presentaci představil odborné komisi svou diplomovou práci. Po presentaci byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce a student odpověděl na položené dotazy oponenta a posléze i ostatních členů komise týkající se podstaty řešení DP. Oponent i komise hodnotila jeho práci jako velice kvalitní. Velice pozitivně hodnotila i fakt, že je práce psána v anglickém jazyce. Dále komise kladně hodnotila i praktické využití práce, potvrzené aplikací u výrobce el. mikroskopů. Obhajobu jeho práce komise hodnotila jako velmi dobrou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO