Metoda řešení úloh vedení tepla v materiálu s fázovou změnou s obsahem nanočástic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou vedení tepla v materiálech s fázovou přeměnou (PCM) a v PCM s obsahem nanočástic. Podrobněji uvádí odvození jak stacionárních, tak i nestacionárních rovnic vedení tepla pro 1D, 2D i 3D případy. Pro řešení těchto rovnic je použita metoda konečných objemů, jejíž princip je zde také důkladně popsán. Cílem práce je vývoj modelu pro 2D řešení teplotního pole při vedení tepla v PCM a posouzení vlivu implementace nanočástic do tohoto materiálu na dané teplotní pole. K vývoji modelu, výpočtům a vykreslení grafů byl použit software MATLAB.
This master thesis deals with problematic of the heat convection in phase change materials (PCM) and PCM with nanoparticles. The derivation of stationary and non-stationary equations for 1D, 2D and 3D heat convection are described in detail. The finite element volume method is used for solution to these equations, of which principle is described carefully. The aim of this thesis is model development for 2D solution to temperature distribution at heat convection in PCM and influence assessment of nanoparticle implementation into material on given temperature distribution. Software MATLAB was used for model development, solution and plotting graphs.
Description
Citation
KOPEČKOVÁ, B. Metoda řešení úloh vedení tepla v materiálu s fázovou změnou s obsahem nanočástic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Chvalina, DrSc. (předseda) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Bohumil Maroš, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen) doc. Ing. Luděk Nechvátal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO