Kostní implantáty na bázi železa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná diplomová práce se zabývá biodegradabilními materiály na bázi železa a možnostmi jejich využití v medicíně. Konkrétně se soustředí na jejich aplikaci jako dočasných kostních implantátů. Práce dále stručně shrnuje obecné použití biomateriálů v medicíně a více se věnuje problematice biodegradabilních materiálů a rychlosti jejich koroze v organismu. Praktická část předkládá metodiku zvolenou pro přípravu železných porézních materiálů s příměsí křemíku. Struktura připravených vzorků je určena pomocí EDX a XRD analýzy. Vliv příměsi křemíku na korozní chování vzorků je sledován při imerzním testu ve třech roztocích simulujících tělní tekutiny. Dále je korozní odolnost analyzována pomocí elektrochemických zkoušek, z nichž jsou získány potenciodynamické křivky pro určení korozního potenciálu a korozní proudové hustoty.
This thesis refers to Fe-based biodegradable materials and their potencial aplications in medicine, especially as temporary bone implants. This work generaly summaries aplications of biomaterial in medicine with more interest kept on biodegradable materials and their in-vivo corrosion. The experimental part refers to conduction of porous Fe-based materials with silica addition. The structure of prepared specimens is identified by EDX and XRD analysis. The imersion test and electrochemical studies were conducted to observe corrosion behaviour with respect to different concentration of silica. Potenciodynamic curves were obtained to determine corrosion potencial and corrosion current density of prepared samples.
Description
Citation
HÁVOVÁ, M. Kostní implantáty na bázi železa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Frk, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Ovsík (člen) Ing. Kristýna Jandová, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Proč se posouvá korozní potenciál v průběhu sledování? Uvažovali jste během experimentu i změnu pH v organismu? Používají se tyto implantáty i v klinické praxi, nebo jsou jen součástí výzkumu? Student seznámil zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO