Komparace elektrických vlastností alternativních elektroizolačních kapalin a minerálních olejů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se věnuje elektroizolačním kapalinám v elektrotechnickém průmyslu. Je zde uvedeno rozdělení kapalin podle normy, rozdělení olejů, stav současného výzkumu alternativních elektroizolačních kapalin a popis vybraných vlastností dielektrik. Dále byla v práci provedena měření vybraných elektrických vlastností vzorků a jejich vyhodnocení.
Master thesis deals with electrical insulating fluids in electrical engineering. It includes the distribution of liquids by ISO standard, distribution of oils and the current state of research into alternative electrical insulating liquids and description of selected dielectric properties. Furthermore, measurements were taken of selected electrical properties of the samples, and later their evaluation.
Description
Citation
JURČÁK, T. Komparace elektrických vlastností alternativních elektroizolačních kapalin a minerálních olejů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (člen) Ing. Jiří Špinka (člen) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Při jaké frekvenci se provádí měření olejů používaných v transformátorech? V jakém rozsahu jste prováděl měření a z jakých důvodů? Co nám řekne závislost permitivity na frekvenci? Uvažoval jste i o měření absorpčních charakteristik? Z jakého důvodu jste zvolil rýžový a řepkový olej? Co způsobuje nárůst ztrát s rostoucí teplotou? Jaký náhradní obvod byste zvolil pro stanovení ztrátového činitele?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO