Výroba a vlastnosti otěruvzdorných chromových litin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou vlastností, možnostmi ovlivňování vlastností, výrobou a použitím vysokolegovaných chromových litin. Pro lepší pochopení tohoto úzce speciálního tématu je jistá pozornost věnována i bílým nelegovaným litinám. V práci je popsána cesta k získání bílé litiny a strukturní složky v bílých litinách se vyskytující. Podrobněji je pojednáno o faktorech ovlivňujících strukturu bílých litin – chemickém složení a tepelném zpracování. Struktura litiny totiž určuje její vlastnosti, a pro dosažení požadovaných vlastností jsou poznatky o možnostech ovlivňování struktury klíčové. Pozornost je věnována jak struktuře matrice, tak typu a morfologii karbidů.
This bachelor thesis is focused on the issue of properties, possibilities of influencing properties, production and use of high-chromium cast iron. For better understanding of this specific topic, some attention is paid to white cast iron generally. The work describes the way of gaining white cast iron and structural components occurring in white cast irons. Factors influencing the structure of white cast irons are discussed in more details – the chemical composition and heat treatment. The structure of cast iron determines its properties. The knowledge about the possibilities of influencing the structure is important to achieve the desired properties. Attention is also paid to the matrix structure and the types and morphology of carbides.
Description
Citation
KLEMSA, D. Výroba a vlastnosti otěruvzdorných chromových litin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Petr Cupák, Ph.D. (člen) Ing.Libor Zemánek (člen) Ing. Boris Láník (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student komisi seznámil s obsahem a výsledky své bakalářské práce. Bakalář zodpověděl otázky oponenta. Komise k práci položila následující dotazy: Jaký jiný typ materiálu byste použil do těžebního průmyslu? Narazil jste někde na to, že by se do tryskacích jednotek používaly vámi zmiňované vysokolegované litiny? Jakou metodou jste měřil tvrdost ve vaší experimentální části a na jakém typu odlitku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO