Vliv větru na provoz letišť v ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá přízemním větrem, tedy větrem, který ovlivňuje, případně i omezuje vzlety a odlety letadel. Nejprve se zmiňuje o meteorologických příčinách větru, jeho charakteristikách v atmosféře, vlivem zemského povrchu na něj a dále pro letectví nebezpečnými meteorologickými jevy, které vítr způsobuje. V další části je pojednáno o měření větru na letištích z obecného a poté i praktického hlediska, které zahrnuje především dnes používané přístroje k jeho měření. Je popsána problematika složek větru a jejich vliv na vzlety a přistání letounů, větru v meteorologických zprávách a předpovědích a systému AWOS. Poté byl vyhodnocen vítr na letišti v Karlových Varech podle popsaných měřítek a postupů.
This bachelor’s thesis deals with surface wind, which is the wind that influences or limits take-offs and landings of aircrafts. It firstly mentions the meteorological causes of the wind, its characteristics in the atmosphere, effect of the ground relief to the wind and dangerous meteorological phenomena for aviation, which are caused by the wind. The next part is focused on the wind measurement from the general and practical point of view, which includes today’s measuring instruments. It describes the issue of wind components and their effect on take-offs and landings of airplanes, wind in meteorological reports and forecasts and AWOS system. Afterwards the evaluation of surface wind at Karlovy Vary airport was made using the described scales and methods.
Description
Citation
ŠVEC, M. Vliv větru na provoz letišť v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Profesionální pilot
Comittee
prof. Ing. Dušan Kevický, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. (člen) Ing. Mgr. Pavel Imriš, Ph.D. (člen) Ing. Václav Javůrek (člen) doc. Ing. Vladimír Smrž, Ph.D. (člen) Ing. Róbert Šošovička, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Štrůbl (člen) doc. Ing. Slavomír Vosecký, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO