Programová implementace subjektivnich testů zvukové kvality

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá subjektivními metodami testování kvality zvuku dle doporučení Mezinárodní telekomunikační unie ITU. Práci lze tématicky rozdělit na čtyři části. V první pasáži je to výklad metod vycházejících z mezinárodně uznávaných norem (metoda nepatrných zhoršení, MUSHRA, obecné metody). Druhá část popisuje funkční bloky aplikace vytvořené pro tuto práci v prostředí LabVIEW. Další část vysvětluje použití této aplikace v praxi, zejména možnosti jejího spouštění. V poslední části je zpracován poslechový experiment. Jeho cílem bylo ověření funkcí aplikace a srovnání výsledků použité subjektivní metody s objektivní metodou PEAQ.
The focus of this diploma thesis is on methods for the subjective assessment of sound quality according to recommandations given by International Telecommunication Union ITU. The thesis is thematically divided into four parts. The first part is an interpretation of methods based on internationally accepted standards (method of small impairments, MUSHRA, general methods). The second part describes the functional blocks of application developed for this thesis in LabVIEW enviroment. Next part explains its practical application, especially its running possibilities. The last part describes a listening experiment, aim of which was to verify the application's features and to compare the results of the subjective method used in the experiment with the results of the objective method PEAQ.
Description
Citation
ŠPETA, M. Programová implementace subjektivnich testů zvukové kvality [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Rášo, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sobotka (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Radek Beneš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
V kapitole 2.4.1 uvádíte „… referenční sluchátka, jejichž kmitočtová odezva difúzního pole je v mezích obálky udané v …“. Vysvětlete přesně, co znamená tato věta, definujte pojmy difúzní pole, „kmitočtová odezva“. Vysvětlete princip, jak u sluchátek vzniká difúzní pole. Proč v téže kapitole nerozlišujete uzavřená a polozavřená sluchátka a tvrdíte, že poslechová místnost nesmí překračovat dané limity pro šum/hluk pozadí? Výsledek testů snad podle Vás bude stejný s polouzavřenými a uzavřenými sluchátky? Z textu není zcela jasný princip sběru výstupních dat jednotlivých subjektů. Popište postup sběru dat a současného skupinového provádění testu a případně serverové zpracování dat. Je v tomto případě vhodný LabView? V kapitole 8.4.3 popisujete použití web serveru jako „specifické“. Můžete jasně vysvětlit a říci, co tím máte na mysli a toto jasně a přesně formulovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO