DWDM v přístupových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je vysvětlení problematiky optických přístupových sítí s vlnovým multiplexem, hlavním záměrem je demonstrace rozdílu mezi simulací a reálným měřením. Práce je rozdělena do několika základních tématických oblastí. V úvodu práce je nastíněno rozdělení základních multiplexních systémů, jsou zde diskutována základní známá řešení vlnových multiplexů a jejich možných kombinací. Následující kapitola se zabývá aktivními prvky, které jsou nezbytnou součástí xWDM systémů, jako jsou optické lasery, detektory a zesilovače. Další kapitola je zaměřena na pasivní prvky, zejména na pasivní filtry, které tvoří klíčovou část vlnových multiplexů. Metody měření C/DWDM sítí jsou rozebrány v následující části práce. V další kapitole jsou popsány používané topologie aktivních a pasivních optických sítí. Předposlední část práce je tvořena návrhy simulovaných modelů GPON a WDM-PON sítí a porovnáním jejich přenosových parametrů. Závěrečná část práce prezentuje výsledky praktického měření experimentální optické přístupové sítě s vlnovým multiplexem, současně jsou tyto výsledky porovnány s výstupy simulací.
The aim of this master´s thesis is an explanation of the problem of optical access networks with wavelength division multiplex, main purpose is to demonstrate the difference between simulation and real measurement. The thesis is divided into several basic thematic areas. At the beginning of thesis is outlined the basic division of multiplexing system, there are discussed the basic solutions of wavelength multiplexes and their possible combinations. The next chapter deals with the active elements, which are an essential part of xWDM systems such as optical lasers, detectors and amplifiers. The following chapter is focused on the passive elements, especially on the passive filters, which form a key part of the wavelength multiplex. Methods of measurement C/DWDM networks are discussed in the next part of thesis. The next chapter describes the topology used by active and passive optical networks. Penultimate part of this thesis consists of designs simulated models PON and WDM-PON networks and comparing their transmission parameters. The final part presents the results of practical measurements of experimental optical access network with wavelength division multiplex, the results are simultaneously compared with results of simulations.
Description
Citation
ŠIFTA, R. DWDM v přístupových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Tejkal (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Co je to čerpovaná Braggova mřížka? odráží urč. vln. délku a ostatní propouští, vytváří dielektr. zrcadlo, kompenyace CD Jaký vhodný termín použ. pro angl. výraz "rack"? systém umožňující montáž slaboproudých zařízení Stejné výsledky pro spektrální šířku pro simulaci a praxi? mohli by se lišit Simulace - jak je nastaveno optické vlákno? ruční nastavení parametrů pro doladění Frekvenční nastavení zdroje - jaká je to vln. délka? cca 1550nm
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO