Kvantitativní optická analýza s využitím mobilního telefonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o metodách kvantitativní kolorimetrické analýzy s využitím mobilního telefonu a návrhu vlastního analyzátoru. Teoretická část se věnuje základním vlastnostem světla a rozdělení optické spektrální analýzy, jež je popsána několika optickými metodami. Dále je zmíněno rozdělení kolorimetrických analyzátorů podle jejich typů. Důležitou složkou je zaměření na kolorimetrickou analýzu s využitím mobilního telefonu a obeznámení se s možnostmi analýzy tekutin a pevných vzorků. Praktická část se věnuje návrhu samostatného analyzátoru s využitím mobilního telefonu, vyvinuté aplikaci zahrnující možnost kalibrace hodnot připravených vzorků a následnému hodnocení koncentrace iontů v neznámém vzorku. Pro přesnost výsledků je zhotoven světlotěsný temný kryt na 3D tiskárně.
This bachelor‘s thesis discusses methods for the quantitative colorimetric analysis using a cell phone and a design of my own analyzer. Theoretical part deals with basic characteristics of light and division of optical spectral analysis, which is described by several optical methods. The bachelor’s thesis also contains the division of colorimetric analyzers according to their types. The most important part is focused on a colorimetric analysis using the cell phone and familiar with the possibilities of analysis of liquids and solid samples. The practical part deals with the design of a separate analyzer using the cell phone, developed application including the possibility of calibration values of prepared samples and subsequent evaluation of ion concentration in unknown sample. For the accuracy of the results is made dark light-tight cover printed by 3D printer.
Description
Citation
PETLÁK, D. Kvantitativní optická analýza s využitím mobilního telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Vladan Bernard, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Chmelař položil otázku Používáte LED zdroj světla. Jak provádíte kalibraci? Máte nějak stabilizovaný proud LED? Ing. Čmiel položil otázku Zkuste nakreslit kalibrační křivku. Jaký vliv má strmost křivky na přesnost měření? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO