Platforma pro subjektivní hodnocení video sekvencí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá subjektivním hodnocením kvality videosekvencí. V první kapitole jsou obecně popsány použité moderní kodeky H.264, H.265, VP8 a VP9. V další části se rozebírají čtyři metody pro subjektivní hodnocení videosekvencí dle normy ITU-T P.910. Praktická část obsahuje kódování tří vybraných videí, do čtyř kodeků, pro čtyři rozlišení. Výstupem je JavaFX aplikace, ve které účastníci testování zhlédli a ohodnotili připravená videa. Jejich hodnocení se v reálném čase odesílalo na MYSQL server a přímo v aplikaci se vyhodnotilo do přehledných graů. Po zhodnocení výsledků byl určen jako nejlepší kodek VP9 před kodeky H.265, H.264 a VP8.
This bachelor thesis is focused on subjective video quality assessment. Used modern codecs such as H.264, H.265, VP8 and VP9 are described in first chapter. In the next part of the thesis, four methods of the subjective video assessment are being called, according to Recommendation ITU-T P.910. The practical part includes encoding of three videos, into four resolutions, for four codecs. Output of the thesis is JavaFX application, capable of playing used videos for participants of test, who are making judgment. Their results are real-time sent to MySQL server and directly in application evaluated into bar charts. According to our results, the best codec is VP9, before codec H.265, H.264 and VP8.
Description
Citation
SRNEC, T. Platforma pro subjektivní hodnocení video sekvencí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Mekyska, Ph.D. (člen) Ing. Martin Sýkora (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
Na jakých technikách je založen VP9 oproti H.264? Kdo tvořil testovací skupinu? Na jakých zobrazacích zařízeních bylo testováno?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO