Reakce HDPE v tavenině iniciované peroxidy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá modifikací HDPE síťováním. Dostupné literární údaje vztahující se k této problematice jsou přehledně shrnuty v teoretické části. Modifikace vybraného typu HDPE kopolymeru se prováděla v hnětacím zařízení Brabender o velikosti komory 25 ml. Po optimalizaci procesních podmínek byla provedena řada experimentů v závislosti na koncentraci iniciátoru. Reologické vlastnosti vzorků polymeru byly zkoumány měřením indexu toku za různých podmínek. Změny krystalinity a teploty tání byly vyhodnocovány měřením tepelného toku na DSC. Vzorky splňující předpokládané charakteristiky byly vybrány pro měření komplexní viskozity na Reometru AR-G2 TA a pro testování některých mechanických vlastností na přístroji Zwick.
The thesis deals with HDPE modification by crosslinking. In the theoretical part, data available in the literature were reviewed. Modifications of the selected HDPE copolymer grade were carried out in a kneading device Brabender using 25 ml chamber size. After having optimized process conditions, there were performed a series of experiments in dependence on concentration of the initiator. Reological properties of polymer samples were investigated by melt flow indexes measured under different conditions. Changes in crystallinity and melting temperatures were evaluated from DSC heat flow measurements. The samples meeting characteristics supposed were selected for measuring complex viscosity on the Rheometer AR-G2 TA and for testing some mechanical properties on the device Zwick.
Description
Citation
HAMPAPA, B. Reakce HDPE v tavenině iniciované peroxidy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
V diplomové práci se diplomant zabýval procesem síťování polyethylenu v tavenině. Jedná se o velmi průmyslově zajímavé téma, kterého se diplomant zhostil velmi dobře. Diplomová práce nabízí celou řadu unikátních výsledků aplikovatelných v prostředí českého chemického průmyslu. Prezentace byla jasná a srozumitelná. Na otázky oponenta reagoval správně a v diskuzi se členy komise prokázal hluboké znalosti studované problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO