Monitorování EKG signálu v reálném čase

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Kľúčovým prvkom pri analyzovaní EKG signálu je detekcia QRS komplexov. QRS komplexy sú najvýraznejšia zložka signálu. V tejto práci je zahrnutý stručný prehľad metód detekcie QRS komplexov v reálnom čase. Na základe rešerše je vybraný vhodný detekčný algoritmus, ktorý je realizovaný v programovom prostredí LabVIEW. Práca je taktiež zameraná na problematiku srdečných arytmií. V zostrojenom algoritme sú detekované isté typy arytmií. Algoritmus je otestovaný na MIT/BIH arrhytmia database.
The key element of ECG signal analysis is the detection of the QRS complex. The QRS complex is the most significant part of the signal. In this work, there is a short summary of methods used for QRS detection in real time. Based on previous research, the detection alghorithm is chosen and created in LabVIEW. The paper is also focused on cardiac arrhytmias. Created alghorithm is used for detecion certain types of arrhytmia. Alghorithm was tested on MIT/BIH arrhytmia database.
Description
Citation
VALENTOVÁ, V. Monitorování EKG signálu v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. MUDr. Máchal položil otázku, o jaký se jednalo flutter? Jak jste ho definovala vy? Zkoušela jste úspěšnost např. u případu flutteru síní? Byl problém, pokud pacient měl blokádu levého či pravého Tawarova raménka? Prof. Jan položil otázku, předzpracování běží již v diskrétní oblasti? Nedá se tento krok zjednodušit (spojit některé kroky)? Které z těchto bloků tvořících předzpracování jsou lineární? Jak musí vypadat amplitudová charakteristika derivačního filtru? Jaký typ derivačního filtru jste užila? Ing. Harabiš položil otázku, co se zde myslí detekcí v reálném čase a jaké tedy byly požadavky na detektor? Jak rychle musí algoritmus běžet, aby se dalo hovořit o detekci v reálném čase? Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO