Lineárně polarizovaná štěrbinová anténa pracující v blízkosti lidského těla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce představuje lineárně polarizovanou štěrbinovou anténu pracující v blízkosti lidského těla. Základem práce je motiv štěrbinové antény typu U, vytvořený na vlnovodu integrovaném do substrátu pracujícím v polovičním módu. Tato struktura je navržena pro Wi-Fi pásmo 5,8 GHz. Simulace a měření dokazují, že navrhovaná anténa září elektromagnetickou vlnu kolmou k rovině antény s lineární horizontální polarizací. Nasimulovaný zisk v kolmém směru na anténu je 6,51 dBi a změřený je 6,52 dBi. Šířka pásma pro měření i simulace je 1,9 %. Minimum změřeného koeficientu odrazu je posunuto o 10 MHz k nižším frekvencím kvůli výrobním tolerancím. Anténa umístěna do blízkosti fantomu lidské kůže vykazuje dobré radiační vlastnosti.
In this bacherol thesis, a linearly polarized slot antenna in proximity of human body is proposed. The core of the work is a theme of U-type slot antenna, which is created on the half-mode substrate integrated waveguide. This structure is designed at the 5.8 GHz Wi-Fi band. Simulation and measurement prove that the proposed antenna radiates electromagnetic wave perpendicular to the antenna plane with linear horizontal polarization. Simulated and measured gain of the antenna is 6.51 and 6.52 dBi, respectively. Simulated and measured impedance bandwidth of the proposed antenna is 1.9 %. The minimum of measured reflection coefficient is slightly shifted by10 MHz to the lower frequencies due to the manufacture tolerance. The antenna placed in proximity of the phantom of the human body achieves very good radiation performance.
Description
Citation
HERMÁNY, R. Lineárně polarizovaná štěrbinová anténa pracující v blízkosti lidského těla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Polák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Sobota, Dr. (člen) Ing. Ivo Veřtát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO