Ústav prostorové tvorby

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 8
  • Item
    High Line: Realizační principy, udržitelnost a společenský kontext
    (Ústav územního rozvoje, 2017-05-22) Palacký, Jiří; Krištof, Michal; Kubínová, Šárka
    High Line je jedním z nejnavštěvovanějších veřejných prostorů na světě. Denně sem směřují tisíce lidí, aby si ověřili zážitek z přírodně koncipovaného parku, procházejícího napříč galerijní čtvrtí západního Manhattanu. V době, kdy ho architekti Ricardo Scofi dio a Matthew Johnson ze studia Diller Scofi dio + Renfro, ve spolupráci s Pietem Oudolfem a s Jamesem Cornerem (Field Operations) koncipovali, neexistovalo ještě velké množství obdobných příkladů. Sedm let po dokončení první fáze parku lze již hovořit o téměř šedesáti realizovaných projektech inspirovaných úspěchem High Line (Corner et al., 2015). O tom, jaké byly záměry autorů při rekonstrukci této jedinečné dopravní konstrukce a jaká byla úskalí designu celé realizace v kontextu její udržitelnosti, mnohé napoví rozhovor, který se uskutečnil s architekty Ricardem Scofi diem a Matthew Johnsonem 2. listopadu 2015 v newyorském studiu Diller Scofi dio + Renfro se sídlem v budově Starrett–Lehigh (v západní části Chelsea na 26. ulici). Rozhovor s autory architektonického řešení parku High Line, architekty Ricardem Scofi diem a Matthew Johnsonem, uzavírá sérii tří interview s tvůrci a plánovači veřejných prostorů a parků v New Yorku.
  • Item
    Using Wi-Fi Signals from Mobile Devices to Determine Characteristics of Pedestrian Behavior in Public Spaces
    (SAGE Publications Ltd, 2020-11-09) Šimara, Eva; Kilnarová, Pavla; Palacký, Jiří; Vašut, Radka
    This paper presents an investigation into automated data collection, applied to pedestrians in public spaces. Three case studies conducted in Brno, Czech Republic, a typical, medium-sized city in Central Europe, were used to determine the accuracy of the proposed method. Data were recorded in two ways: (i) automated data collection, using a data logger constructed on the principle of a minicomputer to measure the intensity of Wi-Fi signals from mobile devices; and (ii) in situ observation. Data from in situ observation provided a basis for the comparison and verification of corresponding values from the automated data collection. The research framework of the paper comprises the determination of exact values for optimum characterization of pedestrian behavior in a given locality, taking into consideration conventions from previously published works: (i) the number of pedestrians (N); (ii) speed (u); (iii) flow (q); and (iv) density (k). The results of this study confirm that as the density of the street network increases, the accuracy of the data collected by the digital method decreases significantly. These findings indicate that the method is more suitable for projects focused on identifying major trends or shifts in pedestrian preferences when navigating city centers than for projects that require exact counts in specific locations at a given time.
  • Item
    Prolínání světla a prostoru vyjádřené tvorbou a výroky realizujících architektů a umělců
    (Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, katedra architektury, 2020-10-15) Palacký, Jiří
    Tento příspěvek věnuje pozornost vztahu prostoru a světla v architektuře vyjádřenému zamyšleními k vybraným výrokům slavných architektů a umělců, např. Louise Kahna, Juhaniho Pallasmaay a Césara Portely, v souvislosti s několika realizacemi architektů Tadaa Andóa, Pekky Pitkänena, Petera Zumthora, Annette Gigon a Mikea Guyera a volného uměleckého sdružení United Visual Artists. Světlo jako tvůrce prostoru a jako zprostředkovatel kontaktu člověka se světem je ilustrováno na příkladech kostela Světla v Ibaraki, kaple Svatého kříže v Turku, muzea umění Kolumba v Kolíně nad Rýnem, Kirchnerova muzea v Davosu, instalace Momentum a památníku k poctě anglickému matematikovi Alanu Turingovi v Londýně.
  • Item
    Krajina jako dílo. Kritický katalog výstavy
    (Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Brně, 2016-12-01) Homola, Aleš; Svoboda, František; Sklenář, Karel; Czajkowski, Petr; Ponešová, Barbora; Foretník, Jan; Staňková, Eva; Lenomarová, Helena
    Kritický katalog k výstavě, zpracovaný v digitální podobě, zahrnuje hlavní témata výstavy a soupis vybrané drobné sakrální architektury a plenérových sochařských děl zkoumaných na projektem řešeném území. Katalog dále obsahuje shrnutí úspěšných a na výstavě zčásti prezentovaných návrhů krajinotvorných staveb a artefaktů od studentů FA VUT v Brně, kteří na zadání v letech 2013–2016 spolupracovali.
  • Item
    Využití a interpretace otevřených a veřejných městských dat
    (Vysoá škola báňská - Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, katedra architektury, 2017-11-02) Šimara, Eva
    Pro dnešní dobu je typické sbírání a shromažďování informací z různých technických zařízení. Data sbírají i města. Otevřená data jsou volně publikovaná na webu ve strojově čitelném formátu. Existuje mnoho způsobů, jak může město tyto údaje využít v rámci svého územního plánování. Každé město sbírá data trochu jiná. Ze sbíraných údajů toho lze však vyčíst mnoho. Například ze souborů o budovách vznikají další sety a statistiky pro celé městské čtvrti. Je tak možné efektivněji srovnávat čtvrti mezi sebou na základě informací, které samy generují. Budou-li města sbírat obdobná data v stejném formátu, bude tyto informace mnohem snazší dále zpracovávat a porovnávat tak nejen kvalitu života v jednotlivých městech, ale případně i v jiných územních celcích. Ve svém příspěvku se věnuji pilotní případové studii práce s daty mobilních operátorů v Brně. Jednou z možných interpretací těchto údajů je sada opakujících se demografických vzorců denního pohybu obyvatel po městě.