Vkládání vodoznaků do 3D modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vkládáním vodoznaků do 3D modelů, které jsou reprezentovány polygonální sítí. Jejím cílem je zvolit vhodnou metodu na vkládání/extrakci vodoznaku do/z 3D modelů a vytvořit nástroj, který ji bude implementovat. Pro řešení jsem zvolila metodu spektrální komprese sítě z článku Watermarking 3D models using spectral mesh compression. Tato metoda je nezřetelná, informovaná, detekovatelná a robustní vůči geometrickým transformacím, adaptivnímu náhodnému šumu, vyhlazování a zjednodušení sítě modelu, kompresi a oříznutí.  Nástroj umožňuje vkládání vodoznaku do načteného modelu, modifikovat model a extrahovat vodoznak z modelu. Testování nástroje jsem prováděla na sadě pěti modelů rozdílných svojí velikostí, tvarem a hustotou bodů. Výsledný nástroj vkládá vodoznak složený ze 4 znaků, který dokáže detekovat jak z nepoškozených modelů, tak z modelů napadených. Mezi útoky, vůči kterým je vodoznak robustní, patří posun, rotace, změna měřítka, aditivní šum, oříznutí a jejich kombinace.
Goals of this work are to summarize the process and existing methods of 3D models watermarking, to choose relevant methods for embedding/extraction of a watermark to/from 3D models. The final solution is based on Spectral Mesh Compression technique. This method is robust, imperceptible and informed. The embedded watermark is detectable and robust against geometrical transformations, added random noise, mesh smoothing and simplification, compression and cropping.  The realized tool allows a user to embedding watermark into the mesh, modify the mesh and extraction of a watermark from mesh. Testing was conducted on a set of 5 models differing in size, shape and density of points. The resulting tool inserts a watermark composed of four characters that can detect both undamaged models and the models affected. Among the attacks against which the watermark is robust, include transformations, rotation, scale, adaptive random noise, and combination of this.
Description
Citation
HONZÁTKOVÁ, T. Vkládání vodoznaků do 3D modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Mnoho grafů na obr 8.8-8.15 ukazuje, že korelační koeficienty nejsou rozloženy náhodně, ale velmi často nabývají několika málo preferovaných hodnot. Čím si to vysvětlujete? Jak tyto hodnoty interpretovat? Jaká je odolnost algoritmu vůči kolizi dvou různých watermarků (např. kdyby model byl podepsán "ahoj" a detekován byl watermark "ahok")?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO