Analýza výkonnosti procesorů IBM POWER8

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá systémem IBM Power8 v porovnání s dnes běžně používanými řešeními s procesory Intel Xeon. Výkonnost je vyhodnocována nejen na úrovni celého systému, ale také na úrovni jednotlivých vláken a jader a paměti. Různé metriky jsou demonstrovány na typických optimalizovaných algoritmech. Testovaný stroj Power8 disponuje extrémně rychlou pamětí poskytující rychlost až 145 GB/s mezi pamětí a procesorem, které se dnešní procesory Intel nevyrovnají. Výpočetní síla je pouze srovnatelná (Násobení matic) nebo slabší (N-body simulace, dělení, složitější algoritmy) v porovnání s aktuálním Intel Haswell-EP. Procesor IBM Power8 je dnes schopný konkurovat procesorům Intel a bude zajímavé sledovat následující generaci Power9 a jeho výkonnost v porovnání s aktuálními a budoucími procesory Intel.
This paper describes the IBM Power8 system in comparison to the Intel Xeon processors, widely used in today’s solutions. The performance is not evaluated only on the whole system level but also on the level of threads, cores and a memory. Different metrics are demonstrated on typical optimized algorithms. The benchmarked Power8 processor provides extremely fast memory providing sustainable bandwidth up to 145 GB/s between main memory and processor, which Intel is unable to compete. Computation power is comparable (Matrix multiplication) or worse (N-body simulation, division, more complex algorithms) in comparison with current Intel Haswell-EP. The IBM Power8 is able to compete Intel processors these days and it will be interesting to observe the future generation of Power9 and its performance in comparison to current and future Intel processors.
Description
Citation
JELEN, J. Analýza výkonnosti procesorů IBM POWER8 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Můžete uvést několik konkrétních příkladů softwarových nebo vědeckých projektů, kde se procesory IBM Power 8 v praxi používají?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO