Analýza šifrovacích metod pro klonování disků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem vícejazyčné aplikace a její následnou implementací v jazyce C++. Aplikace šifruje diskové oddíly se systémem Microsoft Windows užitím symetrické kryptografie a autentizace pomocí hesla, jehož síla zabezpečení je ověřena. Zabezpečení citlivých dat je v oblasti informačních technologií jeden z důležitých bezpečnostních cílů. Symetrická kryptografie, která používá stejný klíč pro šifrování i dešifrování, je díky své rychlosti vhodná pro šifrování datového úložiště. Pro zvýšení bezpečnosti je možné šifrovat celý diskový oddíl s citlivými daty.
The presented text deals with designing of a multilingual application and its following implementation in the C++ language. The application encrypts disk volumes with Microsoft Windows system using symmetric cryptography and password authentication, where the password security strength is verified. Securing the sensitive data is one of the important security goals in area of information technology. The symmetric cryptography uses the same key for both the encryption and the decryption and due to its speed it is suitable for the data storage encryption. For the higher security it is possible to encrypt a whole disk volume with sensitive data.
Description
Citation
CHROMEČKA, J. Analýza šifrovacích metod pro klonování disků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Staudek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Vzhledem k tomu, že řešení splňuje požadavky, jsou otázky k obhajobě spíše doplnění nebo rozšíření práce. Např. by bylo vhodné promyslet, jak takový software certifikovat. Protože pro certifikaci by musel být software napsán takovým způsobem, aby splnil určitá kritéria a to jak metodická tak i formální. Doplněním by mohly být i určité skriptovací vlastnosti, aby bylo možné zařadit dešifrování automatizovaně třeba po startu. K tomu vede další zamyšlení jak přenášet sdílené tajemství, např. hesla. Dále by mohlo být zamyšlení nad vzdáleným použitím.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO