Prototypování fotografické kompozice pomocí rozšířené reality

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Hlavním cílem práce je detekce popředí a pozadí v obrazu, anglicky označováno jako image matting, a to s minimálním uživatelským vstupem pomocí trimap. Rozpoznání popředí obrazu je využíváno při kompozici fotografií nebo při výrobě koláží. Cílem práce je aplikovat vhodné algoritmy. V  tomto případě je použito A Global sampling matting v Android aplikaci. Hlavním výsledkem je jednoduchá intuitivní aplikace, se kterou je možné snadno vytvářet kreativní virální fotografie. K vývoji aplikace je přistupováno agilním způsobem a již od počátku byla veřejně k dispozici jako minimální produkt v otevřené alfa fázi na Google Play, později uvolněna do produkce. Přínosem práce je optimalizace uvedeného algoritmu pro mobilní zařízení a také paralelizace algoritmu na GPU, společně s veřejně dostupnou aplikací.
The thesis deals with an image processing problem called image matting. The problem involves detection of a foreground and background in an image with minimal user interaction using trimaps. Foreground detection is used in image composition. The goal of the thesis is to apply already known algorithms, in this case A Global sampling matting, in an Android application. The most important result is an intuitive application that can be used for making creative viral photos. Agile methodology is applied throughout the whole application development cycle. From the very beginning, the application is publicly available as a minimum viable product on Google play. The work’s contribution is in optimization of the mentioned algorithm for use in mobile devices and parallelization on a GPU, together with a publicly available application.
Description
Citation
SALÁT, M. Prototypování fotografické kompozice pomocí rozšířené reality [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (místopředseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: 1. Aký formát obrázkov a interval hodnôt je použité pri vyhodnotení MSE? 2. alphamatting.com uvádza len "rank" a nedokumentovaný spôsob vyhodnotenia chybových metrík. Ako ste dokázali zaradiť vašu implementáciu do ich poradia? 3. V záveru spomínate, že po optimalizácii by aplikácia dokázala pracovať v reálnom čase nad videom. Dali by sa informácie z predchádzajúcich snímkov využiť pre zrýchlenie výpočtov?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO