Lokalizace bifurkací ve snímcích sítnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Mezi hlavní prvky sítnice z biometrického hlediska patří slepá skvrna, žlutá skvrna a rozložení cév v sítnici. Větvení cév je pro každého jedince unikátní a právě tato vlastnost se využívá v biometrických systémech pro rozpoznávání osob podle obrazu sítnice. Tento dokument popisuje metodu pro lokalizaci slepé a žluté skvrny, dále se věnuje metodě pro zvýraznění krevních cév, založené na známé metodě \emph{Matched filters}, a nakonec rozebírá lokalizaci bifurkací v extrahovaném krevním řečišti. Hlavním cílem této práce je vytvořit aplikaci pro automatizovanou úpravu snímků sítnice, segmentaci krevního řečiště a lokalizaci markantů. Program je implementován v jazyce Java s využitím knihovny OpenCV.
From biometrical point of view, main features of retina are fovea, optic nerve and blood vessel tree. Blood vessel tree is unique for each person and this biological feature is used in biometric systems for person-recognition by retinal images. This document describes methods for optic disc and fovea localization, method for vessel tree segmentation, which is based on well-known \emph{Matched filters} method and also describes method for localization of blood vessel bifurcations. Main goal of this thesis is creation of program which can automatically preprocess input image, segment blood vessels and localize vessel bifircations. The program is implemented in Java with OpenCV library.
Description
Citation
PRES, M. Lokalizace bifurkací ve snímcích sítnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bioinformatika a biocomputing
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Platoš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Jak by se Vaše řešení vypořádalo s anomáliemi v obrazu sítnice oka, např. odlesky, krevními výrony či onemocněními oka? Jakou časovou a paměťovou náročnost má Váš algoritmus? Dal by se použít v ne příliš výkonných embedded zařízeních?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO