Filtrace paketů ve 100 Gb sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem a implementací algoritmu pro filtraci paketů pro vysokorychlostní počítačové sítě. Hlavním cílem bylo vytvoření hardwarové architektury pro filtraci, která dosáhne vysoké kapacity ve smyslu počtu filtračních pravidel a umožní nasazení v sítích o rychlostech až 100 Gb/s. Návrh systému byl proveden s ohledem na možnost paralelního zpracování při implementaci v technologii FPGA a s cílem nalezení vhodného kompromisu mezi časovou a paměťovou složitostí algoritmu. Dosažené vlastnosti navržené architektury a vytvořené implementace byly následně ověřeny na dostupných množinách filtračních pravidel. Díky vysoce optimalizované architektuře a řetězenému zpracování bylo možné při implementaci dosáhnout vysoké pracovní frekvence (přes 220 MHz) a současně významně zredukovat paměťové nároky (v průměru o 72% oproti porovnávaným algoritmům). Efektivní využití interní paměti dostupné přímo na čipu umožňuje s použitím FPGA uložení až pěti tisíc filtračních pravidel při zabrání pouze 8% dostupné kapacity paměti. To vše při současném dosažení plné propustnosti linky 100 Gb/s.
This master's thesis deals with the design and implementation of an algorithm for high-speed network packet filtering. The main goal was to provide hardware architecture, which would support large rule sets and could be used in 100 Gbps networks. The system has been designed with respect to the implementation on an FPGA card and time-space complexity trade-off. Properties of the system have been evaluated using various available rule sets. Due to the highly optimized and deep pipelined architecture it was possible to reach high working frequency (above 220 MHz) together with considerable memory reduction (on average about 72% for compared algorithms). It is also possible to efficiently store up to five thousands of filtering rules on an FPGA with only 8% of on-chip memory utilization. The architecture allows high-speed network packet filtering at wire-speed of 100 Gbps.
Description
Citation
KUČERA, J. Filtrace paketů ve 100 Gb sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Je možné v rámci použité zřetězené linky kombinovat instrukce využívající n-ární porovnání a instrukce využívající hashovací funkci? Pokud ano, za jakých podmínek by to bylo výhodné? Stručně popište kroky, které je potřeba provést pro přidání nového filtračního pravidla do sady pravidel, podle kterých v navržené architektuře probíhá filtrace paketů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO