Indexování databází: SP-GiST pro PostGIS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámení se s indexačními metodami a datovými typy prostorových objektů v databázovém systému PostgreSQL (obsahuje indexační metody GiST a SP-GiST) a vytvoření indexu SP-GiST pomocí quad stromu v rozšíření PostGIS. Toto rozšíření přináší databázi možnost pracovat s prostorovými a geografickými objekty. PostGIS obsahuje své vlastní datové typy a metody, které s nimi pracují. Obsahuje také GiST index pro práci s daty, ale chybí v něm stále realizace SP-GiST indexu. Z tohoto důvodu byla vytvořena tato diplomová práce.
The goal of the master ́s thesis is to study index methods, spatial data type objects in PostgreSQL database systems and to create SP-GiST index by quadtree in the PostGIS. The PostGIS is spatial database, which extends of PostgreSQL. PostGIS adds support for geographic and spatial objects. It is a big benefit. PostGIS has its own data types, methods and GiST index too, but there is SP-GiST index missing, therefore master's thesis was created.
Description
Citation
MATULA, L. Indexování databází: SP-GiST pro PostGIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Valentino Vranić, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Jak byste implementoval SP-GiST index pro jiné datové typy než bod? Jaké metriky jsou vhodné pro testování databázového indexu? Proč nebyla vytvořena testovací aplikace? Jak si ji představujete?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO