Systém pro rozpoznávání APT útoků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá APT útoky, což jsou cílené a profesionálně vedené útoky vyznačující se dlouhou dobou trvání s využitím pokročilých technik. Práce shrnuje dosavadní znalosti o APT útocích a je v ní navrženo sedm symptomů využitelných pro zjištění, že daná organizace se nachází pod APT útokem. Na spolupůsobení symptomů je v práci navržen systém pro rozpoznávání APT útoků. Tento systém je rozpracován pro útoky v prostředí počítačové sítě a využívá modelování chování uživatelů v síti pro detekci anomálií. Detektor je založen na metodě k-nearest neighbors (k-NN). Schopnost rozpoznávání APT útoku v síťovém prostředí je ověřena implementací detektoru a jeho otestováním.
The thesis investigates APT attacks, which are professional targeted attacks that are characterised by long-term duration and use of advanced techniques. The thesis summarises current knowledge about APT attacks and suggests seven symptoms that can be used to check, whether an organization is under an APT attack. Thesis suggests a system for detection of APT attacks based on interaction of those symptoms. This system is elaborated further for detection of attacks in computer networks, where it uses user behaviour modelling for anomaly detection. The detector uses k-nearest neighbors (k-NN) method. The APT attack recognition ability in network environment is verified by implementing and testing this detector.
Description
Citation
HUJŇÁK, O. Systém pro rozpoznávání APT útoků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Staudek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Proč navržený detektor detekuje síťové anomálie, když cílem práce bylo detekovat útoky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO