Vyhodnocování lidského pohybu pomoci akcelerometrů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na analýzu lidského pohybu, zejména měření úhlu kolena, co je důležité především při procesu rehabilitace u pacientů s protézy kolenního kloubu nebo po operaci. Pro měření IMU - inerciální měřící jednotky od firmy Xsens jsou použité, přičemž pouze data z 3-osého akcelerometru a gyroskopu jsou zahrnuty. Vhodné umístění jednotek je vybráno, jakož i metody pro kalibraci a následný výpočet úhlu ze zaznamenaných dat. Tyhle metody jsou implementovány a experimentálně ověřeny. Experimenty ukazují, že výsledky jsou docela přesné, a toto řešení je použitelné při analýze pacientů například provedením monitorování chůze.
This work is aimed at analysis of human movement, especially measurement of knee angle, which is important data for monitoring in process of rehabilitation on patients with knee arthroplasty or after surgery. For measurement IMUs - Inertial Measurement Units from Xsens are used, while only data from 3-axis accelerometer and gyroscope are gathered. Appropriate unit position is chosen, as well as methods for calibration and angle calculation from stored measured data. These methods are implemented and experimentally validated. Experiments shows, that results are pretty accurate and this solution is useful in analysis of patients for example by doing gait analysis.
Description
Citation
MATULA, T. Vyhodnocování lidského pohybu pomoci akcelerometrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Jakým postupem jste zvolil pro implementaci konkrétní technologii - Xsens IMU? Porovnával a hodnotil jste více možností?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO