Vyhledávání v semanticky obohacených textech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá dotazováním nad rozsáhlými textovými daty, obohacenými o sémantické informace, zejména o vyznačení pojmenovaných entit zmíněných v textu. Text nejprve rozebírá způsoby indexace částečně stukturovaných textových dat a přístupy k jejich dotazování. Jádrem práce je potom návrh a implementace dotazovacího systému, který analyzuje dotazy uživatele a požadavky na rozsah a strukturu vracených informací, převádí je do formátu vyhledávacího systému MG4J, na výsledku aplikuje zadaná omezení a formátuje jej do požadovaného tvaru. Výsledky práce jsou zhodnoceny na základě statistik časových odezev sady dotazů nad indexem anglické Wikipedie, které jsou také porovnány s údaji získanými pomocí dosavadního systému dotazování.
This thesis deals with searches within large-scale text data, which are enriched by semantic information, especially the highlighting of named entities. The thesis begins by analysing methods used for the indexing of partly structured text data and the methods used for searching. The main body of the thesis consists of the description and implementation of a query engine, which analyses queries and requirements on range and structure. This query is later converted into an MG4J search engine format and applies restrictions on the results. These results have been tested on time response, as well as on a number of results, which are then compared to older results obtained from English Wikipedia.
Description
Citation
DOSTÁL, J. Vyhledávání v semanticky obohacených textech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Proběhla návrhová fáze práce? Pokud ano, proč v kapitole o návrhu vůbec nezmiňujete návrh struktury vytvářené aplikace? Proč v textu věnujete tak málo prostoru výslednému programovému řešení? Proč jste nevyvinul větší iniciativu při řešení technických problémů, které ovlivňovaly výsledky Vaší práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO