Detekce a rozpoznání registrační značky z jedoucího vozidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je vytvoriť aplikáciu na detekciu a rozpoznávanie registračných značiek, vhodnú pre spracovanie v reálnom čase. Práca obsahuje rozbor vybraných metód zaoberajúcich sa touto problematikou. Časť práce je venovaná súčasnej podobe registračných značiek v Českej republike. Pri tvorbe práce bola vytvorená nová dátová sada a bola implementovaná počítačová aplikácia. Aplikácia využíva existujúce knižnice určené pre počítačové videnie a strojové učenie. Jej úlohou je detekcia a rozpoznávanie značiek z videa. Detekcia je realizovaná pomocou kaskádového klasifikátora a rozpoznávanie pomocou perceptrónovej neurónovej siete. V závere je zhodnotená úspešnosť implementovaného riešenia.
This Bachelor's thesis aims to create an aplication for detection and recognition of license plates suitable for real-time processing. The work contains analysis of available methods. Part of the work is focused on present form of licence plates in Czech Republic. As a result of work, new data set was created and computer application was implemented. The application uses existing libraries designed for computer vision and machine learning with main purpose to detect and recognize licence plates from video. Detection is realized with help of cascade classifier, and recognition by Perceptron neural network. Final chapter subsequently contains evaluation of success rate of implemented solution.
Description
Citation
TOMOVIČ, M. Detekce a rozpoznání registrační značky z jedoucího vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Jak přesně jste prováděl vyhodnocení úspěšnosti detekce? Na čem jste trénoval? Na čem testoval? Jaký překryv pro vás byl již dostatečný pro započítání detekce? Proč uvádíte, že se falešné detekce vyskytují ojediněle a neuvedete číslo?  Jak jste rozdělil datové sady pro trénování/vyhodnocení? Jak přesně jste prováděl vyhodnocení úspěšnosti klasifikace? Na čem jste to vyhodnocoval?  V úvodu tvrdíte, že zabýváte detekcí v reálném čase. Jak je program rychlý? Kolik FPS? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO