Parametry sítí FTTx - kvalita služeb

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem této diplomové práce je provést návrh na zlepšení optické přístupové sítě pro přenos služeb Triple play. Chtěl bych tady čtenáři objasnit metodu návrhu optické sítě. Jsou zde popsány druhy přístupových sítí s parametry, na které se musíme ohlížet při jejich výstavbě. Moderní druhy výstavby optické sítě jsou zde uvedeny také. V teoretické části jsou také rozebrány používané architektury sítí. Představil jsem zde známé standardy, které jsem zde srovnal kvůli vysoké důležitosti jejich výběru. Důvodem výstavby optické sítě jsou služby označované Triple play. Tyto služby společně s jejich problémy a parametry jsou zde diskutovány také. Na závěr teoretické části jsem vypsal měřící metody pro zjištění negativních vlastností zkreslující průchozí signálu. Pro samotnou praktickou část mi byla přidělena lokalita, která sice využívala optický signál jako zdroj informací, ale nevhodným zapojením nevyužívala kapacit, kterých jsou optické sítě schopny poskytovat, a tudíž nebyla schopna dodávat služby Triple play v požadované kvalitě. Bylo proto nutné nejprve danou síť analyzovat. Situaci značně zkomplikoval fakt, že v konečné fázi mi byl odmítnut přístup. U dané sítě ovšem byla známa struktura sítě a osazení jednotlivými prvky, kterou jsem si zdokumentoval. Z dané analýzy byly již patrné nevyhovující parametry pro přenos Triple play. Proto jsem provedl návrhy pro vylepšení stávající sítě. U prvního návrhu zůstal původní druh přístupové sítě FTTB s osazením nových, výkonnějších prvků. U druhého návrhu jsem vytvořil síť FTTH, u které byla možnost využít stávající položení optických kabelů s úpravami a osazením nových prvků. Bylo také zapotřebí vytvořit síť v jednotlivých bytových jednotkách. Výsledné návrhy tu jsou zhodnoceny, srovnány a cenově kalkulovány. Kvůli odmítnutí přístupu k optické síti v konečné fázi jsem neprovedl měření, a proto jsem vytvořil simulaci pro variantu FTTH pro zjištění několika parametrů negativně ovlivňující přenos.
The main subject of this diploma thesis is to make a proposal to improve the optical access network for the transmission of Triple play services. I would here to the reader clarify method of proposal of optical network. There are described the kinds of optical access networks with parameters, for which we must look by their construction. There are described the modern methods of construction optical network too. In the theoretical part are discussed used architecture of networks too. I met here known standards, which I compared for big importance by their choice. A reason of construction of optical network are services known like Triple play. These services together with their problems and parameters are here discussed too. At the end of theoretical part I listed here measuring method for getting negative attribute distorting the led signal. In practical part the locality witch use the optical signal as the source of information is ordered. These network use unfit connections and has less possibilities than usual and this is the reason, why is the network not able to supply Triple play in requested quality. At first the analysis of ordered network was needed. Situation was complicated by the fact, that it has been prohibited entrance to me. The structure of network and network parts was known and documented by me. I made the proposals to improve this network in practical part. By the first proposal remained original kind of access network FTTB, but used new parts with higher performance. By the second proposal I made the network FTTH, by which it was possible to use the last haul optical cables with treatment and using new elements. It was needed to create solution by flat units. The resulting proposals are here evaluated, compared and cost evaluated. For rejection of access to optical network I did not make measuring, so I made simulation for variant FTTH for getting some parameters negative acting transmission.
Description
Citation
WINKLER, A. Parametry sítí FTTx - kvalita služeb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) prof. RNDr. Vladimír Vašinek, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Co je Mieův rozptyl? Nehomogenity na vlákně. Nevěděl na vln. délku. CD - závislost veličin? sučást další otázky Zpoždění v diagramu oka? Student vysvětlil na obrázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO