Vliv pilin na žárovzdornost lehčeného šamotu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Lehčené šamotové výrobky mají své místo mezi žárovzdornými materiály. Stále nejčastějším způsobem lehčení je pomocí vyhořívajících složek. Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá surovinami pro výrobu lehčeného šamotu, dále samotnou výrobou a také zkouškami, které se provádí na lehčených šamotových výrobcích. Nedílnou součástí je i zpracování zahraničních výsledků v této oblasti. Praktická část se zabývá zkoumáním vlivu smrkových a bukových pilin na určité vlastnosti lehčených žárovzdorných materiálů. Jde zejména o žárovzdornost, teplotu použitelnosti, součinitel tepelné vodivosti a objemovou hmotnost. To vše se zhodnotí v závislosti na chemickém složení popela, který vznikne vyhořením daného druhu pilin.
Lightweight refractory products have their place between refractory materials. Still the most common way of lightweighting is by using burnable components. This bachelor work includes the theoretical part, which deals with raw materials for lightweight fireclay, manufactory, and also testing lightweight refractory products. The second part of this work deals with foreign research and its results in this area. The practical part examines the influence of the types of sawdust (spruce or beech) on properties of lightweight refractory materials. The work focuses mainly on heat resistance, temperature usability, thermal conductivity, and density. These properties are evaluated with consideration to the ash which is created by burning sawdust.
Description
Citation
SMÉKALOVÁ, V. Vliv pilin na žárovzdornost lehčeného šamotu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO