Rousínov, polyfunkční objekt na Sušilově náměstí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Základem bakalářské práce je architektonická studie zpracovaná v letním semestru ve 2. ročníku. Zadáním bylo navrhnout obnovu bývalé pošty a nově navrhnout polyfunkční přístavbu. Umístění bývalé pošty a přístavby se nachází na východní straně Sušilova náměstí ve městě Rousínov v okrese Vyškov. Hlavní myšlenkou bylo vhodně spojit barokní historický objekt bývalé pošty a nově navrženou přístavbu. Bývalá pošta je zapsána na seznamu kulturních památek ČR a v současnosti je v chátrajícím stavu. Při rekonstrukci došlo k funkčním a dispozičním změnám a bylo nutné vyměnit stávající mansardový krov, z důvodu napadení dřevokazným hmyzem. Nově navržená přístavba parafrázuje klasické venkovské sedlové domy v minimalistickém duchu a harmonicky dotváří Sušilovo náměstí. Jednotlivé budovy budou propojeny z provozního hlediska spojovacím krčkem s plochou střechou. Mezi objekty je navrženo poloatrium, které vychází z historického kontextu a nabízí příjemné místo pro posezení. V objektu bývalé pošty jsou nové funkce bydlení, turistické a informační centrum s výstavním prostorem. V přístavbě se nachází kavárna s výhledem do Sušilova náměstí a směrem do poloatria. Kulturní sál se nachází ve 2.NP s hygienickým zázemím. Přilehlý park na východní straně bývalé pošty zachovává původní stromy a vybízí kolemjdoucí k odpočinku.
The basis of this bachelor‘s thesis is the architectural study completed in summer semester of the second year of my bachelor’s studies. The theme was to design reconstruction of the former post office and to design extension of a new multipurpose building. The location of the former post office and new extension is on the east side of Sušilovo Square in Rousinov, in Vyškov district. The idea was to combine appropriately former post office in baroque style with new extension. The former post office is on the list of cultural monuments of Czech Republic and is being dilapidated. During the reconstruction was designed some functional and layout changes and it was also necessary to replace the existing mansard roof, because of decaying insects. The new extension is a paraphrase of the classic rural gabled houses in minimalist‘s style and harmoniously complements Sušilovo Square. These 2 buildings will be linked by building connection with a flat roof, due to a operational purposes. Among the buildings is designed the half-atrium space, based on the historical context and offers a pleasant space to rest. In the former post office is designed a new housing, tourist information center with exhibition space. At the extension is situated a cafe on the ground floor with wonderful view towards Sušilovo Square and towards half-atrium space. Culture hall is located on the first floor with sanitary facilities for guests.The adjacent park on the east side of the former post office keeps the original trees and encourages passers-by to rest.
Description
Citation
GRUBL, D. Rousínov, polyfunkční objekt na Sušilově náměstí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO