Vliv chemických přísad na vlastnosti keramických pracovních hmot.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce se zabývá chemickými přísadami používanými v keramickém průmyslu. Jsou zde popsány jak běžně využívaná aditiva, převážně v oblasti jemné či speciální keramiky, tak studie méně běžných přísad. V experimentální části je zjišťován vliv chemické přísady BioKeram od společnosti Borregaard na keramickou pracovní hmotu, v cihlářském průmyslu využívanou pro výrobu zdících tvarovek. Zjišťovány jsou především vlivy na reologické vlastnosti pracovní hmoty a v menší míře i fyzikálně mechanické vlastnosti vypáleného keramického střepu.
The bachelor’s thesis focuses on chemical additives used in the ceramic industry. There are described commonly used additives mainly in the fields of fine ceramic and special ceramic, as well as less utilized additives. The experimental part focuses on the influence of the additive BioKeram made by Borregaard for ceramic mass in the brick industry used for hollow clay blocks. A special focus is on the effect on rheological properties of the ceramic mass and a minor focus is on physical and mechanical properties of burned ceramic body.
Description
Citation
SARVAŠ, O. Vliv chemických přísad na vlastnosti keramických pracovních hmot. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO