Využití infračervené spektrometrie v rámci Hasičského záchranného sboru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na využití infračervené spektrometrie u Hasičského záchranného sboru ČR. K této práci byl využit nový mobilní spektrometr True Defender FT firmy Ahura, zapůjčený z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč. Cílem práce bylo seznámit se s tímto přístrojem a s jeho možnostmi při identifikaci neznámých látek. Experimentální část byla zaměřena na ověření možností tohoto přístroje pomoci sady modelových vzorků, která vychází z reálných situací řešených příslušníky Hasičského záchranného sboru. V závěru práce jsou porovnány možnosti využití mobilního infračerveného spektrometru True Defender FT a dalšího mobilního přístroje z výzbroje HZS - Ramanova spektrometru First Defender.
This diploma work is aimed at the use of infrared spectrometry by Fire Brigade Units of the Czech Republic. A new portable instrument True Defender FT produced by Ahura was used for this purpose. It was lent by the Institute of Citizens´Protection in Lázně Bohdaneč. The goal of this work is to get acquainted with this instrument and to evaluate its ability to identify unknown substances. Experimental part was aimed at the testing of this spectrometer with the help of model sample set, containing samples from real situations solved by members of Fire Brigade Units of the Czech Republic. Possibilities of mobile infrared spectometer True Defender FT and mobile Raman spectometer First Defender are finally compared.
Description
Citation
RACEK, S. Využití infračervené spektrometrie v rámci Hasičského záchranného sboru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Student se vyjádřil k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO