Centrum transferu technologií VUT v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce vychází z architektonické studie zpracované v letním semestru 3. ročníku bakalářského studia na téma Centrum transferu technologií VUT v Brně. Areál Centra transferu technologií VUT je tvořen třemi samostatnými celky, z nich jsou dva soubory výrobních jednotek a “vstupní budova”, v níž je umístěno administrativní zázemí a v horním podlaží laboratoře. Návrh byl podmíněn dvěma kritériím. Prvním je přizpůsobení struktury objektů dané konfiguraci terénu, druhým nárok na co největší flexibilitu jak z hlediska funkčního, tak i z hlediska dopravy a zásobování. Východiskem z těchto determinantů bylo tedy vytvoření páteřní komunikace, která navazuje na stávající komunikaci a zajišťuje snadnou dopravní obsluhu obou výrobních celků a přizpůsobení samotné základní hmoty těchto celků poměrně náročnému terénu. Tvar reaguje na vrstevnice, což předučilo výslednou povahu dispoziční struktury areálu. Vzhledem k dynamickým tvarům byla vytvořena jednoduchá industriální fasáda jednotné barvy, která nechá vyniknout hře s hmotami. Linka ploché střechy byla rozbita jednoduchými světlíky, které volně a bez přerušení navazují na opláštění, což vytváří jednolitou hmotu. Pásová okna podporují horizontalitu výrobních hal v kontrastu s podpořením vertikality u doplňující administrativní budovy. Ke zdůraznění industriální povahy byly použity především kovové materiály, nosné konstrukce jsou pak z prefabrikovaných železobetonových dílců.
The Bachelor’s Thesis is based on the architectural study done in the summer semester of the third year of bachelor’s studies of the topic Technology tranfer cetre BUT in Brno. Area of Technology transfer centre of BUT (Brno university of technology) is composed of three separated units - two production complexes and main buidling, which is used for administration in first floor and laboratories in second floor. Design is conditioned by two criteria - an adaptation of objects structure to configuration of terrain and a flexibility of function and logistic. Solution to these issues was to create main communication connected with existing communication. It provides easy and fast logistic service for the production complexes. Shape of the buildings follows contour lines. Due to dynamic shapes I designed simple industrial monochromatic facade, which allows an experimentation with the mass of the building. Line of the flat roof was broken by simple skylights. Strip windows potentiate horizontality in contrast with the main building, which has vertically based character. Industrial character of the complex was accentuated by using metallic facade and prefabricated concrete construction.
Description
Citation
MUROŇ, J. Centrum transferu technologií VUT v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Date of acceptance
2016-06-06
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO