Studium optických a interferenčních jevů na tenkých vrstvách organických materiálů

Abstract
Disertační práce je zaměřena na studium optických vlastností tenkých vrstev, stanovení jejich tlouštěk a disperzních závislostí indexu lomu. V první části jsou shrnuty teoretické poznatky o spektroskopické elipsometrii včetně charakterizace polarizace světla, stanovení fyzikálních vlastností a vyhodnocení experimentálních dat. Následuje experimentální a výsledková část, která se věnuje přípravě a charakterizaci tenkých vrstev studovaných materiálů: oxidu titaničitého (TiO2), nových organických materiálů (MDMO-PPV, PCDTBT, PCBTDPP, PC60BM, PC70BM) a redukovaného grafen oxidu (rGO), s ohledem pro jejich potenciální využití v organické fotovoltaice.
Ph.D. thesis is focused on the study and determination of layer thickness and optical properties, such as the dispersion dependence of the refractive index of various materials prepared in the form of thin layer. In the first part of this work the theoretical findings in the field of spectroscopic ellipsometry are summarised. These findings are followed by the description and characterization of the light polarization, evaluation of experimental data and determination of the physical properties of studied materials. Experimental and result section of this work is devoted to the preparation and characterization of thin films of the studied materials: titanum dioxide (TiO2), new organic materials (MDMO-PPV, PCDTBT, PCBTDPP, PC60BM, PC70BM) and reduced graphene oxide (rGO). These were all selected with respect to their potential use in the organic photovoltaics.
Description
Citation
SCHMIEDOVÁ, V. Studium optických a interferenčních jevů na tenkých vrstvách organických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Vladimír Čech, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Stanislav Nešpůrek, DrSc. (člen) prof. Ing. Michal Čeppan, Ph.D., oponent (člen) Mgr. Jan Mistrík, Ph.D., oponent (člen)
Date of acceptance
2016-11-30
Defence
Předseda komise představil doktorandku a předal jí slovo. Ing. Schmiedová má řadu publikací v časopisech, u některých je prvním autorem. Zúčastnila se také řady konferencí a absolvovala i nepovinnou výuku (laboratorní cvičení z fyziky I, vedení SOČ apod.) Doktorandka přednesla svou powerpointovou prezentaci, v níž shrnul podstatné výsledky své práce. Oponenti přečetli posudky, oba byly kladné a doporučovaly práci k obhajobě. Doktorandka odpověděla na dotazy, které vzešly z posudků a rovněž na dotazy ze všeobecné rozpravy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO