Zavedení kontaktních testů ekotoxicity pro hodnocení terrestrických ekosystémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tématem předložené dizertační práce bylo provedení testů toxicity s využitím testovacího organismu ze zástupců suchozemských stejnonožců Porcellio scaber. Tento testovací organismus byl zvolen jako nejvhodnější pro posouzení toxicity vybraných anorganických sloučenin kontaminujících terestrický ekosystém. Jeho výběr byl proveden na základě důkladně zpracované metodiky tohoto testu, dále známých biologických a biochemických vlastností výše specifikovaného živého organismu, případně na jeho ekologické relevantnosti. Kromě klasických endpointů, jakými jsou mortalita, změna hmotnosti testovacích jedinců a také vliv přítomnosti a koncentrace kontaminantů na konzumaci stravy, byly rovněž sledovány změny v morfometrické charakteristice, a to na úrovni tkání a buněk, cytotoxicita a rovněž byla posuzována možná bioakumulace v různých částech těla tohoto organismu. Vybrané testované látky lze zařadit do oblasti nanočástic a anorganických solí. U vybraných nanočástic zlata byla provedena kompletní ekotoxikologická studie na několika úrovních organizace živé hmoty (organismus, tkáň, buňka). Pro vybrané soli byla provedena studie, která byla zaměřená především na chování organismů a klasické endpointy.
This dissertation thesis is focus on using toxicity tests with testing organism - terrestrial isopod Porcellio scaber. This organism is use for toxicity assessment of selected anorganic compunds which could contaminate terrestrial ecosystem. This organism was selected for several reasons - sophisticated test methodology; well known biology of these animals and their ecological relevance. Besides classical endpoints such as mortality, change in mass of test specimens and the effect of the presence and concentration of contaminants onto food consumption; we monitored changes in the morphometric characteristics at the level of tissues and cells, the cytotoxicity and possibly bioaccumulation in various parts of the body of the organism. Selected test substance in this thesis were nanoparticles and inorganic salts. Wherein for chosen gold nanoparticles was carried out a complete study presents several levels of organization of living matter (organism, tissue, cell). For selected salts compound, this study was carried out on the behavior of organisms and classical endpoints.
Description
Citation
MODLITBOVÁ, P. Zavedení kontaktních testů ekotoxicity pro hodnocení terrestrických ekosystémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Stanislav Kráčmár, DrSc., oponent (předseda) prof. RNDr. Miroslava Beklová, CSc., oponent (člen) prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., oponent (člen) prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-10-17
Defence
Disertační práce Ing. Pavlíny Škarkové se zabývá aktuální otázkou kontaktních testů pro stanovení nebezpečné vlastnosti ekotoxicita. Toto téma je významné jak z hlediska rozvoje vědní disciplíny, tak i z hlediska aplikací a z nich vyplývajících praktických dopadů. Předložená doktorská disertační práce je rozdělena do osmi kapitol, devátou kapitolou jsou životopisná data uchazečky. V úvodní kapitole autorka souhrnně popisuje půdní ekosystém z hlediska funkce, ale i možné expozice cizorodým látkám, zejména pak nanočásticím a solím z minerálních hnojiv a posypových materiálů používaných při zimní údržbě komunikací, což může vést ke zhoršení chemických a fyzikálních vlastností půdního prostředí a nežádoucímu vlivu na biotickou složku půdy. Druhá kapitola představuje teoretický úvod do problematiky ekotoxikologie, ekotoxikologických testů, popisuje testovací organismy z hlediska jejich biologie a ekologie, dále pak se zabývá nanomateriály, jejich stále širšímu uplatnění, ale i možnému vlivu na vodní i suchozemské ekosystémy a jejich biocenózy. Teoretickou část pak uzavírá problematika zasolování půd a vlivu solí na půdní biotu. V experimentální části autorka popisuje zavedení chovu testovacích organismů Porcellio scaber a popisuje metody testů prováděných na dvou pracovištích – laboratoři Ústavu chemie a technologie životního prostředí FCH VUT v Brně a na Biotechnické fakultě univerzity v Ljubljani. Za stěžejní část celé práce lze považovat kapitolu čtvrtou, kde autorka na 19 stranách shrnuje výsledky své práce a konfrontuje je s výsledky prezentovanými vesměs v zahraničních studiích. Pátou kapitolou je stručný závěr, následuje přehled použité literatury čítající 152 zdrojů. Disertační práci doplňuje seznam použitých zkratek a příloha, obsahující kopie dvou publikací v časopise s IF a jedné publikace v odborném recenzovaném časopise. Na všech přiložených publikacích je disertantka uvedena jako první autor. Celkové zhodnocení disertační práce: Předložená disertační práce Ing. Pavlíny Škarkové představuje vědeckou studii přinášející řadu nových poznatků z oblasti ekotoxikologie. Autorka prokázala schopnost tvořivé vědecké práce. Kvalitu originálních výsledků dokládá skutečnost, že již byly předloženy odborné veřejnosti formou 2 vědeckých publikací v impaktovaných časopisech. Práce splňuje po stránce vědecké, obsahové i formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání vědecko-akademické hodnosti. Na základě uvedených skutečností doporučuji, aby disertační práce byla přijata k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení udělen autorce Ing. Pavlíně Škarkové akademický titul „doktor“ (Ph.D.) ve studijním oboru Chemie životního prostředí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO