Analýza vlivu používání technických zařízení řidičem na reakční dobu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu používání technických zařízení řidičem na reakční dobu. Jsou zde popsány zákonné požadavky na používání technických zařízení řidičem ve vozidle. Rozebrány typy používaných technických zařízení řidiči a především probrána problematika reakční doby řidičů. Jsou posouzeny vlivy působící na reakční dobu, způsoby měření reakční doby a typy reakčních dob. Jsou rozebrány starší výzkumy z počátků měření reakčních dob až po nejnovější výzkumy, zabývající se měřením reakčních dob při používání mobilního telefonu. Praktická část práce je věnována provedení jízdních zkoušek na vybraném vzorku řidičů a vyhodnocení jejich reakčních dob při běžné jízdě a při telefonování. Naměřená a vyhodnocená data jsou okomentována s ohledem na přínos ve znalecké činnosti oboru doprava.
This master‘s thesis analyzes the impact of the use of technical equipment for the driver reaction time. There are described the legal requirements for the use of technical devices by the driver in the vehicle. There are analyzed the types of technical devices used by drivers and mainly discussed the issue of drivers' reaction times. They assessed factors affecting reaction time, ways of measuring the reaction time and the type of reaction times. They discussed earlier research from the beginning of the measurement of reaction times to the latest research, dealing with the measurement of reaction times when using a mobile phone. The practical part is devoted to perform road tests on a sample of drivers and evaluate their reaction times during normal driving and during a call. The measured and evaluated data are commented with respect to the benefits of expert activities in the field of transport.
Description
Citation
KUBÁNEK, O. Analýza vlivu používání technických zařízení řidičem na reakční dobu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-11-04
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou diplomovou prací na téma Analýza vlivu používání technických zařízení řidičem na reakční dobu. Oponent položil otázky k obhajobě. Diplomant na otázky oponenta odpověděl. Komise položila otázky k obhajobě. Diplomant na otázky odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO