Kriteria vzniku defektů při ohybu profilových trubek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V práci jsou popsány poznatky z technologie ohybu kruhových trubek, jde o popis konvenčních, ale i nekonvečních zařízení. Jsou zde uvedeny technologické parametry v návaznosti na vznik defektů a výpočtové vztahy pro určení ohybového momentu. Tyto poznatky byly zobecněny a využity k řešení změny průřezu tvaru a tlouštěk při ohybu trubek čtvercového průřezu. Řešení bylo provedeno na konkrétní součásti (ocelová trubka 20x2 mm s dvěma navazujícími poloměry R57,2 a R131,5). Z výsledků experimentů plyne, že daný materiál je téměř ideálně tuhoplastický, v nejvíce namáháných místech má materiál dostatečnou zásobu tvařitelnosti. Měření tlouštěk bylo využito pro přibližný výpočet změny polohy těžiště. To vykazuje posun 1,4 mm což je pro čistý ohyb zanedbatelná hodnota. V závěru jsou shrnuty nedostatky současné technologie výroby, kdy nevyhovující je především použitý trn, jeho poloha a mazání.
The thesis describes the knowledge from a round tube bending technology, as a description of conventional and unconventional devices. There are technological parameters in relation to the creation of defects, and equations for determining the bending moment. These knowledge has been generalized and applied to solution the changes of cross-section shape and thickness in the bending of square cross-section. The solution was implemented to specific component (20x2 mm steel tube with two successive radii R57,2 and R131,5). The results of experiments shows that the material is almost rigid-perfectly plastic, in the most stressed areas has a sufficient supply of material formability. Thickness measurement was applied to calculate the approximate center of gravity changes. This shows a shift of 1.4 mm, which is negligible value for the pure bending. The end of the thesis summarizes the deficiencies of current manufacturing technology, which used mandrel is inadequate, wrong located and poor lubrication.
Description
Citation
FIŠAR, L. Kriteria vzniku defektů při ohybu profilových trubek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Radko Samek, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Diplomant prezentoval výsledky své závěrečné práce. Diplomat zodpověděl otázky oponenta. Otázky zkušební komise: 1. Z jakého materiálu je daný profil? 2. Jaká opatření je nutné provést pro zamezení vzniku trhliny? 3. Zkusil diplomant srovnat čtvercový průřez s kruhovým z hlediska tuhosti a mechanických vlastností? 4. Jaké mazivo je při výrobě použito? 5. Jaký je vliv polohy svaru na ohyb? 6. Použitá ocel je uklidněná ocel? 7. Zjistil jste při zkouškách nějaký závažný rozdíl v deformaci stěn s jinou tuhostí při ohybu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO