Identifikace parametrů synchronního motoru s permanentními magnety

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci dizertační práce byly navrženy identifikační metody pro synchronní motor s permanentními magnety. Celá identifikace i řízení motoru probíhalo v dq souřadnicích a pro zpracovaní bylo použito prostředí Matlab Simulink spolu s realtime platformou Dspace. Práce se zaměřila na dvě hlavní odvětví identifikace a to off-line a online identifikaci. K off-line identifikaci byla použita frekvenční analýza využívající lock rotor test pro získání třech parametrů. Jedná se o příčnou a podélnou indukčnost a odpor statoru. V online metodě byly tyto parametry ještě rozšířeny o magnetický tok magnetu _f identifikovaného pomocí metody MRAS. Zbylé parametry byly opět identifikovány pomocí frekvenční analýzy, která byla upravena pro online režim a zároveň aplikována na identifikaci více složek najednou. Poslední metodou, která se v práci nachází, je Newtonova metoda, která se využívá pro odhad odporu statoru, aniž by se do motoru musel injektovat jakýkoli signál.
The purpose of this dissertation is to design identification methods for identifying a permanent magnet synchronous motor. The whole identification and motor control is carried out in d-q coordinates, and the program used for processing and control was the matlab simulink, together with the real time platform DSpace. The work focuses on two main areas of identification, off-line identification and on-line identification. For offline identification the frequency analysis was used with the lock rotor test to get three main parameters. They are the quadrature and direct inductances and stator resistance. In the online mode, the identified parameters were extended to magnet flux _f identified by MRAS method. The remaining parameters were again identified by frequency analysis, which was adapted into online mode, and simultaneously applied to the identification of several part in one time. The next method is Newton method, which is used for estimating stator resistance of the motor, without the need to apply any signal.
Description
Citation
VESELÝ, I. Identifikace parametrů synchronního motoru s permanentními magnety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Ing. Pavel Jura, CSc. (předseda) prof. Ing. Vladimír Bobál, CSc. - oponent (člen) doc. Ing. Eduard Janeček, CSc. - oponent (člen) doc. Ing. Zdeněk Němec, CSc. (člen) prof. Ing. František Šolc, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-11-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO