Indikace zemních spojení na venkovních vedeních

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá indikací a lokalizací zemních spojení na venkovních vedeních. Zemní spojení je nejčastěji se vyskytující typ poruchy na venkovních vedeních vysokého napětí – tvoří zhruba 95% všech poruch a je problematické jej současnými metodami správně a včas indikovat, lokalizovat. Proto je velmi důležité se zemnímu spojení a jeho indikaci, lokalizaci věnovat. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá poruchami na venkovních sítích s různým typem uzlu, zejména pak spojením jedné fáze se zemí u soustavy kompenzované, izolované, účinně uzemněné a uzemněné přes uzlový odpor. Největší prostor je věnován spojení jedné fáze se zemí u soustav izolovaných a kompenzovaných, u kterých se tento typ poruchy nazývá zemním spojení. U kompenzované i izolované sítě je detailně popsáno chování – napěťové a proudové poměry během jak ustáleného, tak přechodného stavu zemního spojení. Teoretická část se dále věnuje metodám zjištění místa zemního spojení a předpokladům k jejich použití. Je zde detailně popsán celý proces zjištění místa zemního spojení, který se skládá z indikace, určení postiženého vývodu a lokalizace přesného místa nebo úseku vedení. Konec teoretické části je věnován stanovení požadavků na přesnost měření základních veličin a získávání dalších parametrů. Praktická část se zabývá prací s modelem části distribuční sítě vysokého napětí spočívající v seznámení se s modelem, detailním ověřením jeho funkčnosti a chování během zemního spojení, získání poruchových záznamů a algoritmizaci metod – metody qu - diagramu a metody první půlperiody ke zjištění postiženého vývodu. Tato část práce byla zpracovaná na základě požadavku firmy Mega, a.s., která chtěla ověřit funkčnost obou výše zmíněných a jimi doposud nevyzkoušených metod.
This master´s thesis deals with the indication and localization of earth faults in overhead lines. Earth fault is the most frequently occurring type of fault in medium voltage overhead lines – it covers approx. 95% of all faults and is very difficult to indicate and localize them correctly and in time with currently available methods on the market. Therefore is very important to study earth fault and its indication, localization. The thesis consists of a theoretical and a practical part. The theoretical part deals with faults in overhead networks with different type of neutral grounding, mainly with one phase to the ground fault in the compensated, ungrounded, solidly grounded and via resistance grounded networks. Most of the theoretical part is dedicated to one phase to the ground fault in the compensated and ungrounded networks, where this type fault is called the earth fault. In the compensated and ungrounded networks is described in details behavior – voltage and current relations during both steady state and transient state earth fault. The theoretical part is further dedicated to detection methods of earth faults and their preconditions for use. There is described also in details the complete procedure of earth fault detection, which includes indication, unhealthy feeder determination and exact position or line section localization. End of the theoretical part is then focused on determination of accuracy requirements for measurement of basic quantities and computation of other parameters. The practical part deals with a work at medium distribution network model, which includes familiarization with the model, detailed verification of its functionality and behavior during the earth fault, obtaining faults records and algorithmization of methods: method of qu – diagram and method of first half - period, which are able to detect unhealthy feeder. This part of the thesis was put together based on a demand of company Mega, corp., which wanted to verify function of both above mentioned and by them not yet tested methods.
Description
Citation
POSPÍŠIL, Z. Indikace zemních spojení na venkovních vedeních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kašpírek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student prezentoval diplomovou práci na téma Indikace zemních spojení na venkovních vedeních. Byly diskutovány výtky oponenta, student vysvětlil své stanovisko a zdůvodnil výtky. Dotazy oponenta byly zodpovězeny bez dodatečných dotazů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO