Klasifikace testovacích manévrů z letových dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Zapisovač letových údajů je zařízení určené pro zaznamenávání letových dat z různých senzorů v letadlech. Analýza letových údajů hraje důležitou roli ve vývoji a testování avioniky. Testování a hodnocení charakteristik letadla se často provádí pomocí testovacích manévrů. Naměřená data z jednoho letu jsou uložena v jednom letovém záznamu, který může obsahovat několik testovacích manévrů. Cílem této práce je identi kovat základní testovací manévry s pomocí naměřených letových dat. Teoretická část popisuje letové manévry a formát měřených letových dat. Analytická část popisuje výzkum v oblasti klasi kace založené na statistice a teorii pravděpodobnosti potřebnou pro pochopení složitých Gaussovských směšovacích modelů. Práce uvádí implementaci, kde jsou Gaussovy směšovací modely použité pro klasifi kaci testovacích manévrů. Navržené řešení bylo testováno pro data získána z letového simulátoru a ze skutečného letadla. Ukázalo se, že Gaussovy směšovací modely poskytují vhodné řešení pro tento úkol. Další možný vývoj práce je popsán v závěrečné kapitole.
A flight data recorder is a device dedicated for recording flight data from a wide range of aircraft sensors. The analysis of the flight data has an important role in the development and testing of avionics. The testing and evaluation of the aircraft responses is often performed using the testing maneuvers. The sensor data from one flight are stored within one flight record, which may contain several testing maneuvers. The goal of this thesis is to identify basic testing maneuvers using measured flight data. The theoretical part describes the flight maneuvers and a related format of the flight data. A research in the field of statistics driven data classification and the probability theory, necessary to understand complex Gaussian Mixture Models, is covered in the analytical part. The thesis also introduces an implementation where the Gaussian Mixture Models are used for the classification of the testing maneuvers in the flight data. The testing of the proposed solution for the data from a flight simulator and a real aircraft showed that the Gaussian Mixture Models provide a suitable solution for this task. A possible future research direction is described in the final chapter.
Description
Citation
FUNIAK, M. Klasifikace testovacích manévrů z letových dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) prof. Ing. Jan Holub, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: Je možné použít GMM pro klasifikaci manévru definovaného více proměnnými, například stoupavé zatáčky? Srovnejte využití přístupu Hidden Markov Model (HMM) a GMM. Je možné přístupy pomocí HMM a GMM zkombinovat? Zvýšila by kombinace HMM a GMM klasifikační schopnosti aplikace? Jaká je citlivost Vašeho řešení na kvalitu časové synchronizace naměřených vstupních dat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO