Nástroj pro usnadnění tvorby elektronických knih

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na problémy s~vytvářením a spravováním více verzí a formátů eknihy z~jedné zdrojové verze. V~tuto chvíli neexistuje žádný nástroj, který by dovoloval takovou workflow.   Problém je vyřešen definicí specifikačního souboru, který obsahuje všechny potřebné informace o~knize a výsledných cílech (výsledné verze a formáty), a použitím šablonovacích jazyků a CSS preprocesorů pro vytvoření obsahu knihy.   Řešení dovoluje vytvářet několik verzí eknihy a spravovat jednu zdrojovou verzi s~možností používat git (nebo jiný verzovací systém) pro verzování knihy. Také dovoluje zobrazovat okamžitou vizualizaci toho, jak bude kniha vypadat. Je zde také nemálo vylepšení vytvářecí a udržovací workflow.   Výsledkem této práce je jednoduchá terminálová aplikace, která se stará o~celý proces překladu zdrojových souborů, zabalení do výsledných souborů a provádění kontrol. Nástroj také nabízí lokální webový server pro zobrazení knihy ve webovém prohlížeči s~automatickou aktualizací. Součástím výsledného nástroje je také vlastní šablonovací jazyk umožňující snadného vytváření obsahu knihy.
This work focus on problem with creating and maintaining multiple versions and formats of ebook with one source version. There is no tool supporting this kind of workflow at this time.   The problem is solved by definition of one specification file holding all needed informations about the book and all result targets (result versions and formats) and by using templating languages and CSS preprocessors to create ebook content.   This solution allows to easily create multiple versions of ebook and maintain only one source with possibility to use git (or any other version control system) to version the book. Also allows to display immediate visualization of how the book will look. There is also not small number of improvements in creation and maintenance workflow.   Result of this work is one simple terminal application which controls whole process of compiling source files, packaging into result files and performing validations. Tool also provides local web server for displaying book in web browser with automatic refresh feature. Result tool also includes custom templating engine which makes easier to write book content.
Description
Citation
KŘÍŽ, R. Nástroj pro usnadnění tvorby elektronických knih [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Jan Černocký (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Co je potřeba udělat pro podporu nové čtečky/aplikace? Jak náročné je zprovoznění stávajícího nástroje pro IT laika?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO