Ekotoxikologické hodnocení polymerů a biologicky aktivních látek v akvatickém prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená dizertační práce byla zaměřena na stanovení ekotoxicity, a to jedné skupiny léčiv a polymerů. Ze skupiny léčiv byla vybrána analgetika, která patří mezi nejčastěji užívaná. Důvodem je také to, že velkou většinu z nich lze získat bez lékařského předpisu. Pro stanovení ekotoxicity byly zvoleny dva postupy, v prvním z nich bylo zvoleno stanovení ekotoxicity pouze jednoho analgetika, ve druhém případě byla posuzována směs dvou analgetik. Důvodem bylo to, že pacientům jsou často aplikována dvě léčiva z této skupiny. Ke stanovení byly použity standardní i alternativní testy toxicity (daphnia magna, sinapsis alba, scenedesmus, vibrio fischeri, thamnotoxkit a daphnotoxkit). Pro toto posouzení byla vybrána běžně používaná léčiva, tj. ibuprofen, kyselina acetylsalicylová, diklofenak a paracetamol, která patří mezi nejhojněji používaná léčiva v ČR a Evropě. Ze skupiny polymerů byly posuzovány dva polymery, a to běžně používaný polymer polyethyltereftalát (PET) a fenolformaldehydová pryskyřice, která je ve východní Evropě známá jako bakelit. Pro stanovení ekotoxicity polymerů byla aplikována nepřímá metoda, založená na stanovení antagonických nebo synergických efektů směsi monomerů, ze kterých se polymer vyrábí, a na které se v přírodě může následně pomalu rozkládat. Také v tomto případě byly ke stanovení použity standardní i alternativní testy toxicity, výše specifikované.
To determine the ecotoxicity of analgetics, first the individual ecotoxicity values of individual analgetics are determined and then a mixture of two analgetics is tested. To determine the toxicity, both standard and alternative toxicity tests are used (daphnia magna, sinapsis alba, scenedesmus subspicatum, vibrio fischeri, thamnotoxkit FTM a daphnotoxkit FTM magna). The analgetics being whish tested are the commonly used medicines ibuprofen, ASA, diclofenac and paracetamol, which are the most frequently used medicines in the Czech Republic and whole Europe. To determine the ecotoxicity of the polymers, I‘m using an indirect method of examination, in which I determine the antagonistic or synergistic effects of the mixture of monomers from which the polymer is prepared and into which it slowly decomposes in nature. For the determination both standard and alternative toxicity tests are used. The polymers the toxicity of which is being determined are the habitually used polymer PET and the formaldehyde resine known as bakelite in Eastern Europe.
Description
Citation
KAŠPAR, O. Ekotoxikologické hodnocení polymerů a biologicky aktivních látek v akvatickém prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc., oponent (člen) prof. RNDr. Miroslava Beklová, CSc., oponent (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmár, DrSc., oponent (člen) prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (člen) prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc. (člen) doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-10-16
Defence
Předseda komise představil doktoranda Ing. Otakara Kašpara a předal mu slovo. Následovala powerpointová prezentace, v níž doktorand představil podstatné výsledky své práce. Byly přečteny oponentské posudky, které obsahovaly řadu dotazů a doporučovaly práci k obhajobě. Doktorand na všechny dotazy odpověděl uspokojivým způsobem, rovněž tak odpověděl na dotazy ostatnách členů komise vyplývající z diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO