Zesílení ŽB sloupu pomocí ocelové bandáže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zesílení železobetonových sloupů pomocí ocelové bandáže je efektivní, ekonomicky výhodná a široce používaná metoda. Diplomová práce shrnuje nejběžnější návrhové přístupy pro ocelovou bandáž ve variantách s přímo a nepřímo zatíženými úhelníky. Práce také obsahuje porovnání jednotlivých modelů betonu působícího v sevření. Pro ověření některých hypotéz o chování zesíleného sloupu je provedena numerická analýza v nelineárním programu ATENA. S ohledem na platné předpisy a výchozí předpoklady je odvozen jednoduchý výpočetní model pro stanovení mezní únosnosti zesíleného průřezu, který je namáhán kombinací normálové síly a ohybového momentu. V praktické části je provedena přímá aplikace na konkrétní rámové konstrukci.
The steel bandage is an economical and effective widely used method for strengthening RC columns. Diploma thesis reviews most common design proposals for the types of the bandage with directly loaded and not directly loaded steel angles. This work also includes a comparison of the different constitutive laws for confined concrete. In order to simulate real behaviour of strengthened structure the numerical analysis has been carried out using non-linear software ATENA. According to the European standards and adopted hypotheses the simplified analytical model has been derived to be able to calculate load-bearing capacity of a strengthened column under normal force and bending moment. The proposed model considers the contribution in confinement pressure caused by steel bandage and the contribution of directly loaded angles. In addition, the direct application on real frame structure has been performed.
Description
Citation
STLOUKAL, Š. Zesílení ŽB sloupu pomocí ocelové bandáže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2017-02-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO