Vliv přísad na vlastnosti metakaolinového geopolymeru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Geopolymery jsou amorfní až semikrystalické aluminosilikátové polymery, které vznikají z anorganických polykondenzačních reakcí pevného aluminosilikátového prekurzoru s alkalickým roztokem hydroxidu nebo křemičitanu. Takto vzniklé materiály vykazují větší trvanlivost, odolnost agresivnímu prostředí, odolnost vysokým teplotám a mnoho dalších pozitivních vlastností, díky kterým se jim v posledních letech věnuje velká pozornost nejen v oblasti stavebnictví. Tato práce se zabývá vlivem přísad běžně používaných do betonů a malt (plastifikační, superplastifikační, provzdušňující, napěňovací, odpěňovací, protismršťující, stabilizační) na chování metakaolinového geopolymeru v čerstvém i ztvrdlém stavu. Popisuje jejich vliv na reologické vlastnosti čerstvé směsi, pevnost v tlaku a tahu za ohybu po 28 dnech a objemovou hmotnost v čerstvém i ztvrdlém stavu.
Geopolymers are amorphous to semi-crystalline aluminosilicate polymers which are formed from inorganic polycondensation reaction of a solid aluminosilicate precursor with an alkaline sodium hydroxide or silicate. The resulting materials exhibit high durability, resistance to aggressive environments, high temperature resistance and many other properties that make them have received much attention in recent years, not only in construction. This thesis describes the influence of additives commonly used in concrete and mortar (water reducing, superplasticizer, air-entraining, foamer and defoamer, anti-shrinkage, stabilization) on the behavior of metakaolin in geopolymer fresh and hardened state. It describes metakaolin geopolymer effect on rheological properties of fresh mixtures, compressive strength and flexural strength after 28 days and a density in the fresh and hardened state.
Description
Citation
HALASOVÁ, K. Vliv přísad na vlastnosti metakaolinového geopolymeru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-01-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO