Ošetření povrchu pro zlepšení odolnosti deskových materiálů s cementovou matricí a organickým plnivem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Jako všechny materiály používané pro venkovní konstrukce, i cementotřískové desky podléhají povětrnostním vlivům, jako je mráz, chemické rozmrazovací látky, chemikálie (např. sírany) nebo UV paprsky. Degradace těmito vlivy je mírně zvýšená organickou bází cementotřískových desek. Zvýšenou náchylnost lze do jisté míry eliminovat vhodnou povrchovou úpravou, která omezuje přímé působení agresivních vlivů na desku a přispívá k její delší životnosti. V diplomové práci jsou v rámci teoretické části rozebrány negativní vlivy, působící na povrchové úpravy. V části praktické je pak proveden návrh konkrétních povrchových úprav pro cementotřískové desky. Dále bylo realizováno zkoušení a následné srovnání mechanických i estetických vlastností různých typů nátěrů včetně spektrofotometrického analyzování změn barevného odstínu pro jednotlivá nepříznivá prostředí.
As all materials used for exterior construction, cement-bonded particleboards also subject to climatic effects, such as frost, chemicals (eg. sulphates) or UV rays. Degradation of theese effects is slightly increased by organic base. Increased susceptibility can be eliminated by a effective coating, which reduces direct contact with aggresive influences on the board and provides longer durability. Theoratical part of this thesis analyzes different types of negatice influences and their effect on durability. Practical part contains selection of specific types of coating and assessment of their mechanical and aesthetic properties including spectrophotometric analysis of color change for each degradation effect.
Description
Citation
ZRZA, O. Ošetření povrchu pro zlepšení odolnosti deskových materiálů s cementovou matricí a organickým plnivem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-01-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO